Fotografie & Business #1: Netwerken

netwerk

Een jaar geleden schreef ik een blogpost over geld verdienen met fotografie. Er wordt namelijk door sommigen gezegd dat dit praktisch onmogelijk is. In het stuk waar ik op reageerde werd beweerd dat “niemand” de waarde van fotografie nog inziet en dat het daarom zo moeilijk is om er nog geld voor te krijgen. In het kort legde ik uit waarom ik denk dat het wèl kan. Maar dan rijst natuurlijk de vraag: hoe dan? Daar wil ik in deze nieuwe blogserie antwoord op gaan geven. Met als eerste onderwerp: netwerken.

Ik heb erg lang nagedacht over deze blogpost, omdat er natuurlijk niet één manier is om een netwerk op te bouwen. Dat is een lang en complex proces dat voor iedereen anders is. Op die manier bedacht ik dat het misschien wel een idee is om aan de hand van anekdotes te vertellen hoe mijn netwerk langzaam gegroeid is. Ook heb ik natuurlijk wel een paar tips over dingen die je altijd kunt doen die altijd goed zijn voor je netwerk.

Laat je werk zien

De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk: laat je werk zien. De bekendste online kanalen zijn de social media die je wellicht al dagelijks gebruikt: Instagram, Twitter, Facebook (volg me ff, goed begin van je netwerk 💅🏻). Op Facebook heb je ook heel veel groepen waar fotografen, modellen en andere creatieven samenkomen. Erg handig om bij te zitten als je iets nodig hebt, en het is direct een vergroting van je netwerk.

Zoek daarnaast ook eens naar forums waar je je werk mag presenteren. Ik ben actief geweest op o.a. Tweakers, Fok!, Girlscene (don’t judge), noem het maar op. Er zijn ook fotografie magazines (bijvoorbeeld Zoom en Digifoto Pro) waar je je werk mag uploaden, met de kans dat het in het magazine komt. Ik begon ooit op Flickr en DeviantART, maar vooral die laatste is de afgelopen jaren verloederd tot een verzameling naakt, cosplay en foto’s van kaarsen met bokeh erachter…? Niet per se een aanrader in 2016 dus.

Daarnaast heb ik natuurlijk mijn eigen blog als extra, en heb ik al tijden plannen om meer te doen met mijn YouTube kanaal. Misschien toch maar eens mijn eigen raad opvolgen en daar iets mee gaan doen. 👀

Make friends

Het is tegenwoordig zo makkelijk om online mensen te vinden die jouw interesses delen. Zodra je online je werk deelt, mensen volgt waarvan je het werk tof vind en daar vervolgens af en toe een reactie achterlaat (let op: dit bedoel ik niet als ‘truc’, het moet wel oprecht zijn!) zijn de eerste connecties gemaakt.

Al sinds 2009 volgen Richard Terborg en ik elkaars werk. Dat begon op Flickr, groeide mee naar Facebook en in 2013 ontmoetten we elkaar voor het eerst in Richards studio in Almere. Vorig jaar maakten jullie op de blog ook kennis met Richard en een maand later rapporteerde ik over zijn prachtige expositie. Via Richard (die een veel grotere social butterfly is dan ik) heb ik weer een heleboel andere mensen leren kennen. Ik wil best zeggen dat deze photo friendship de start is geweest van mijn netwerk.

Get out there

Via Richard leerde ik ook Jaimie kennen. Een tijdje geleden vierde Jaimie zijn verjaardag in Amsterdam. Best wel een eindje weg voor mij, als je je bedenkt dat er verder eigenlijk niemand was die ik ooit eerder had ontmoet. Maar er waren wel mensen waarmee ik een connectie had op social media. Omdat Jaimie gewoon een topper is die ik móest feliciteren en het me super leuk leek mijn nieuwe photo friends eens te ontmoeten ben ik afgereisd naar Amsterdam. Daar sprak ik Pim voor het eerst in real life, die mij niet veel later een leuke assisteerklus toewierp en me voorstelde aan zijn manager.

jaimie
Jaimie en ik in 2014

Long story short: ik ging naar die verjaardag omdat het me gezellig leek, maar het bleek ook een investering in mijn zakelijke netwerk. Omdat fotografie zo dicht bij me staat heb ik dat soms niet door. Het blijft natuurlijk iets wat ik heel leuk vind en graag deel met anderen. Dat is waarom het zo raar is deze anekdotes te schrijven in een blogpost over ‘netwerken’, omdat ik absoluut niet met die insteek naar een verjaardag zou gaan. Maar daar zit het hem nu juist in: de connecties die uit oprechtheid en de wil om te delen ontstaan, zijn het meest waardevol. Mijn boodschap is dus ook niet om overal een zakelijk gewin in te zien, maar om het zijn natuurlijke beloop te laten gaan en gewoon enthousiast te zijn zoals je dat altijd bent. Dan komt de rest vanzelf.

Netwerkavonden tho

Met diezelfde insteek ben ik niet zo’n fan van die geforceerde netwerkavonden. Holy moly, wat kan dat awkward zijn. Het kan natuurlijk dat ik nog niet de juiste netwerkavond in mijn buurt gevonden heb, maar tot nu toe vond ik het helemaal niets. Op een random zakenmanspersoon aflopen terwijl je beiden van elkaar weet dat het enige doel is om jezelf te verkopen en overtuigend te knikken bij het verhaal van de ander… just, no. Ik zou zeker aanraden het eens te proberen, maar als je een beetje bent zoals ik, ren je tussen de bitterballen door naar buiten en naar huis.

tumblr_ns9xh3tfrp1uyvel4o1_500

Blijf jezelf, doe je ding en laat het zien aan de wereld. Heel vaak voelt het alsof je niet genoeg aan je netwerk doet, maar met alles wat je doet kan het zo zijn dat er onbewust een nieuw lijntje gelegd wordt. Daar moet je vertrouwen in hebben, je kunt het helaas niet forceren. Heel veel succes! ✨