Een kijkje in mijn Bullet Journal

_MG_1394

Sinds april dit jaar gebruik ik mijn Bullet Journal. Af en toe laat ik er op twitter een stukje van zien. De laatste keer kreeg ik er zo veel reacties op dat ik besloot er een boekje over open te doen. Ik begrijp dat het in eerste instantie vooral veel werk lijkt. Maar geloof mij nu maar gewoon als ik zeg dat je echt geen obsessieve scrapbook mom hoeft te zijn om baat te hebben bij een Bullet Journal. Dat is het leuke eraan: het past altijd precies bij jouw persoonlijkheid en behoeften, omdat je met dit systeem alleen gebruikt en toepast wat jij nodig hebt.

Maar, wat is het?

Ok, dat klinkt als een leuk verkooppraatje, maar wat is het nou?! Het beste kun je even een kijkje nemen op de officiële website: bulletjournal.com. In het kort is het een volledig customizable organisatie systeem. Daarin kunnen o.a. een agenda,  to-do lijstjes, schetsen, notities en een dagboek elkaar afwisselen. Dat zou een rotzooi worden als je het zomaar door elkaar heen gebruikt, dus heeft een Bullet Journal altijd een index en paginanummers. Het systeem kan in principe in elk soort notitieboekje gebruikt worden.

_MG_1412

Daily, monthly & collecties

Wat ik voornamelijk gebruik zijn daily en monthly logs en collecties. In mijn monthly log neem ik aan het begin van een nieuwe maand mijn afspraken over vanuit iCal op mijn telefoon of computer. Hierboven zie je rechts mijn monthly log en links een tweetal dailies van de maand ervoor. Daaronder zie je een kleine collectie van dingen die ik even moest opschrijven die nog niet per se aan een dag toegeschreven konden worden. Als ik aan het begin van de dag mijn lijstje voor de dag maak, blader ik altijd even naar mijn monthly en in dit geval ook mijn braindump of er afspraken of to-do’s zijn die ik vandaag kan meenemen.

_MG_1422

Een voorbeeld van een wat uitgebreidere collectie is deze: mijn planning en paklijst voor onze reis langs de westkust van Amerika. Behalve de planning van de roadtrip heb ik een ‘must see’ en ‘must taste’ lijstje gemaakt, en in de paklijst heb ik destijds met een rood stipje gemarkeerd wat ik nog moest kopen voor we op reis gingen.

_MG_1423

Goal tracking

Een van mijn favoriete collecties is mijn savings goals pagina. Noem me een gekkie, ik vind het heerlijk om weer een vakje in te kleuren en daarmee dichter bij een van mijn spaardoelen te komen. Op deze manier is het ook in 1 klap overzichtelijk als je op verschillende rekeningen voor verschillende dingen tegelijk aan het sparen bent. Voor andere doelen kun je natuurlijk ook een collectie maken, bijvoorbeeld het aantal rijlessen dat je op je naam hebt of het aantal kilo’s dat je afvalt.

_MG_1421

Experimenteren met layouts

Als ik het druk heb vind ik het soms fijn om er ook nog een wekelijks overzicht bij te hebben. Hierboven zie je mijn uitvoering van een wekelijkse spread. Op de linker pagina zie je links tijdgebonden afspraken en rechts losse to-do’s. Op de rechterpagina heb ik nog wat to-do’s die niet gebonden zijn aan een dag, ons menu voor de week, huishoudelijke klusjes en een mini tracker om wat dagelijkse klusjes bij te houden.

_MG_1420

Monthly tracker

Zoals je hierboven ziet heb ik de tracker ook in het groot gebruikt met meerdere dingen die ik wilde bijhouden, maar ik merkte dat dit te veel was om bij te houden. Deze maand heb ik hem op een nieuwe manier geïntroduceerd, zoals je in de foto bovenaan deze post hebt kunnen zien. Dat is het leuke aan dit systeem: als je iets niet gebruikt: weg ermee! Of, in dit geval ook: redesign it!

_MG_1419 _MG_1418 _MG_1417

Trial & error

Nog een paar dailies, een tweetal weeklies op één pagina in plaats van een spread en een monthly met kalender overzicht. Ik dacht dat deze weergave van mijn maand beter zou werken omdat het overeenkomt met de layout in iCal, maar ik vind het toch niet zo handig. Ik heb te weinig ruimte om dingen op te schrijven en er is gewoon too much stuff going on. Geef mij maar gewoon een lijstje van 1 tot 30.

_MG_1415

Oops…

Natuurlijk maak je foutjes als je met een zwarte pen in een boekje gaat zitten kalken. De mijne was in het geval van het voorbeeld hierboven erg toepasselijk, haha. Het feit dat je fouten maakt en niet op cmd + z kan drukken frustreerde me in het begin wel een beetje. Ik zou mijn eerste pagina’s heel graag over willen doen. Ik wil niet te zweverig doen, maar door fouten en imperfecte pagina’s te accepteren ben ik het systeem alleen maar meer gaan waarderen.

_MG_1414 _MG_1413

Hierboven zie je nog zo’n soort braindump. Vaak gebeurt dat als ik mijn Bullet Journal een tijdje niet gebruikt heb doordat ik het mega druk had of met andere dingen bezig was. Je gaat gewoon weer verder waar je gebleven bent. Als je dat ook nog eens vanuit een groen perspectief wil bekijken: je hebt geen lege pagina’s zoals je in een geprinte agenda zou hebben en verwaarloost dus geen papier. Behalve dus op momenten zoals hierboven, dat je dacht dat een monthly spread een goed idee was en je tot de ontdekking komt dat je daar echt geen twee pagina’s voor nodig hebt, haha. Typisch.

_MG_1426

Let’s talk stationery

Voor mijn Bullet Journal gebruik ik een taupekleurig Leuchtturm1917 notitieboekje in A5 formaat met dotted pagina’s. Ik las ergens goede argumenten waarom dit voor de meeste journal junkies hun favoriet was. Wie ben ik om dan te denken dat ik het beter weet? Tot nu toe ben ik het daar zeker mee eens, dus hierbij nog een aanbeveling. Er zitten standaard al drie pagina’s index in het boekje en de pagina’s zijn al genummerd. Om erin te schrijven gebruik ik zwarte fineliners van Faber Castell. Ik schrijf het meeste met de 0.3mm. Daarnaast heb ik gekleurde fineliners van Staedtler. En natuurlijk mijn nieuwste liefde: mijn pastelkleurige Tombow watercolour pens. Ik weet zeker dat ik nu dus wèl als een crazy scrapbook mom overkom, maar dat kan me niks schelen. 👵🏻

Een aantal inspiratiebronnen waar ik veel tips & trics vandaan heb zijn Bohoberry.com. Eigenaresse Kara laat behalve op haar blog ook veel zien op haar YouTube-kanaal en heeft ook een Etsy shop en een gezellige Facebook groep. Een andere Facebook groep waar ik veel rondneus is Bullet Journal Junkies, en met een zoekterm als “bullet journal” of “bujo” op Pinterest ben je ook wel even zoet. En lees ook even de blog van Lianne (aka Selfhelphipster), door haar kwam ik voor het eerst in aanraking met het concept, thanks girl!

Happy Journaling!