Welkom in Het Nieuwe Kader

HNK01

Een aantal van jullie hebben al sneak peeks gezien op Instagram en Snapchat, anderen waren in de war als ik het had over mijn “nieuwe studio”, want ik was toch in augustus nog verhuisd?! Ja, dat klopt, maar ik ben nu dus wéér verhuisd. Voordat ik het wist had ik de kans om te beginnen aan een heel nieuw hoofdstuk, namelijk bij Het Nieuwe Kader in Arnhem.

Even een stukje geschiedenis. Tot nu toe heb ik mijn studioruimtes altijd gehuurd via atelierbeheer. Dat is in principe antikraak waar je tijdelijk gebruik van mag maken. Mijn eerste ruimte, waar ik direct na mijn afstuderen in februari 2014 terecht kon, was een klaslokaal in een voormalig kinderdagverblijf dat ik deelde met een andere fotograaf. Als je nu denkt: dat klinkt ook als een leuke locatie voor een amateuristische horrorfilm, dan heb je gelijk, want de stickers met namen zaten nog op de schattige kleine kapstokjes geplakt die in de griezelig stille gangen hingen. We hadden er wel geluk mee, het kostte praktisch niks en zo hadden we 40m2 met een hoog plafond om mee te doen wat we wilden.

Studio1

Per augustus dit jaar moesten we eruit, dus ik was op zoek naar een nieuwe ruimte om mijn ding te kunnen doen. Ik vond een ruimte die ik wederom kon delen met een andere fotograaf en een kunstschilder, het ging om een gymzaal in een oude school. De school stond praktisch naast mijn huis en deze ruimte van 150m2 zou me maar twee tientjes meer gaan kosten dan mijn oude ruimte. Score, daar zei ik natuurlijk geen nee tegen. Wel was deze ruimte ook weer tijdelijk, en ondanks dat het er op foto’s natuurlijk super gaaf uitziet, was het in realiteit vooral een hele grote ruimte in een heel oud stoffig gebouw zonder faciliteiten of internet. Heel inspirerend voor een kunstenaar, minder representatief en naar mijn klanten. Het paste niet bij dit moment in mijn carrière, ik was toe aan de volgende stap.

sept01

Even daarvoor had ik al iets vernomen van een nieuw initiatief in Arnhem, wat Het Nieuwe Kader zou gaan heten. Aan de kade werd een grote loods verbouwd tot enorme video/fotostudio, en het was de bedoeling dat daar ook werkplekken zouden komen voor ondernemers. Daar moest ik bij!

Toen ik eindelijk kon komen kijken in het pand (bij elkaar zo’n 300m2), hebben we vrijwel direct besloten dat ik me zou aansluiten bij het collectief van twee videografen, een 3D designer/animator en een grafisch designer. Binnen dit collectief zullen we onze eigen werkzaamheden als zzp’er hebben zoals we dat daarvoor ook hadden, maar vanaf nu kunnen we ook samen opdrachten doen en deze als team uitvoeren. Daarnaast zal de studio te huur zijn voor partijen buiten het collectief, en zullen er evenementen georganiseerd worden die ervoor moeten zorgen dat Het Nieuwe Kader een bruisend nieuw trefpunt wordt in Arnhem.

HNK02
Foto door Joris Raaijman tijdens de workshop studiofotografie

Een studio zoals deze bestond er nog niet hier in de buurt, en ik was er wanhopig naar op zoek. Er is momenteel een kantoor waar we met zijn vieren aan het werk zijn, en het studiogedeelte met twee rondwanden, een witte voor fotografie en een rondwand die nog geverfd zal worden om er een enorm greenscreen van te maken voor video. Er komt nog een mobiele rondwand, en dan kunnen we echt alle kanten op met allerlei multidisciplinaire producties. Sinds 1 november zit ik hier een paar dagen in de week te werken, waarvan ook mijn stagiaire Wanpen er drie dagen is. Afgelopen zondag vond mijn eerste workshop (studiofotografie) plaats in Het Nieuwe Kader, voor mij ook de eerste keer dat ik uitgebreid gebruik maak van de studio. Wat is dat heerlijk, die ruimte! Ik kijk er enorm naar uit om hier nieuwe uitdagingen aan te gaan en ruimte te geven aan wat komen gaat.

Een officiële website is nog in de maak, in de tussentijd kunnen jullie alles omtrent Het Nieuwe Kader in de gaten houden op Facebook. En natuurlijk houd ik jullie op de hoogte en komt er binnenkort een uitgebreide rondleiding als alles af is!