Belichting uitgelegd: spannende schaduwen

WavedDish-crop-0089

Bij het voorbereiden van workshops vraag ik altijd aan mijn cursisten of er iets specifieks is wat ze graag zouden willen behandelen tijdens de workshop. Elke keer raak ik enorm geïnspireerd door de suggesties, en het leek me daarom leuk om een van deze onderwerpen eens onder de loep te nemen op de blog!

Van Rob Vermeulen kreeg ik een voorbeeldfoto toegestuurd, waarbij heel subtiel in de schaduwen een blauwe kleur te zien was. Hij vroeg zich af hoe dit gedaan was, ik heb het uitgezocht zodat we het tijdens de workshop allemaal konden uitproberen.

WavedDish
Foxflash Waved Dish

Het leek mij in dit geval mooi om gebruik te maken van harde diepe schaduwen om daar vervolgens met zacht licht kleur aan toe te voegen. Ik maak zelden gebruik van hard licht als hoofdlicht, dus dat leek me een interessante uitdaging! Een goed moment ook om de Waved Dish van Foxflash eens goed uit te testen.

In dit geval heb ik de dish gebruikt met een grid (zie foto rechts) om nog meer richting te geven aan het licht. Er worden ook een diffusion sock bijgeleverd om het licht wat te verzachten, en twee verschillende deflectors: een dichte en een geperforeerde. Deflectors zijn ervoor bedoeld om hotspots tegen te gaan door ze precies over het midden van de lichtbron te plaatsen en het licht dus gelijkmatiger te verdelen over het reflecterende oppervlak van de dish.

HNK02
Foto: Joris Raaijman

Deze behind the scenes foto konden jullie al zien in mijn vorige post. Met een paar kleine aanpassingen is dit de setup die ik gebruikt heb voor deze foto. Rechts staat mijn hoofdlicht: de beauty dish met grid. Bij nader inzien had ik hier ook gebruik moeten maken van een deflector, omdat het gezicht wat te licht was uitgevallen in vergelijking met de rest van de foto. Dit heb ik opgelost in de nabewerking, maar dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen.

Links zie je nog een flitser met daarop een blauwe gel, waarbij de lamp naar de vloer gericht is waar een zilveren reflector ligt. Door het licht te bouncen op een groter oppervlak maak je het tot een zachtere lichtbron dan een directe lamp met gel. Zo spreid het blauwe licht zich veel zachter op de contouren van het model. In de foto hierboven zie je echter dat de zwarte vlag daar achter niets doet, deze was in de originele setup zo geplaatst om ervoor te zorgen dat er geen spill van het blauwe licht direct op mijn model viel, maar enkel via de reflector.

Ook op links zie je een groot polyboard (piepschuim isolatieboard) dat in dit geval met de zwarte kant richting mijn model staat om twee redenen: de schaduwkant is hierdoor nog intenser doordat er geen bounce-back is van mijn hoofdlicht op mijn model via de achtergrond, en het dient als vlag voor mijn achtergrondlicht zodat deze geen spill veroorzaakt op mijn model en enkel de achtergrond verlicht. Dit achtergrondlicht staat ietwat weggedraaid van de achtergrond en niet direct erop, op de manier vul ik de achtergrond maar zeer subtiel in met de lichtafval van deze flits.

De plaatsing van de flitser met gel en het reflectiescherm luistert heel nauw, het kan even wat tijd kosten voordat je het gewenste effect bereikt hebt. Het lichtelijk verschuiven van het reflectiescherm kan het effect al compleet anders maken, maar dat maakt het ook een leuke setup om mee te experimenteren, vind ik!

Het resultaat

WavedDish-0089

Ondanks dat ik mezelf wel een zacht-licht-lover zou noemen, ben ik erg te spreken over het effect van de Waved Dish. Vooral met het grid erop ontstaan er spannende schaduwen en creëer je gemakkelijk een mysterieuze look. De dish is groot genoeg om een persoon grotendeels gelijkmatig uit te kunnen lichten. Ik heb de plus- en minpunten van de Waved Dish even onder elkaar gezet.

Mooi contrastrijk en dimensionaal licht
Beschikbaar voor zowel Bowens als Elinchrom
Grid diffusionsock en deflectors bijgeleverd

De Elinchrom mount wordt los bijgeleverd en moet je zelf bevestigen
De dish is vrij zwaar
Het grid systeem is minder praktisch dan van originele Elinchrom producten, de opstaande haakjes blijven snel aan de randen hangen wat het een gepiel maakt om ze te bevestigen of verwijderen, terwijl de Elinchrom grids geen haakjes hebben maar een enkele bolling om het grid mee vast te klemmen, zoals te vergelijken op deze foto.

Wat vinden jullie van deze experimentele belichting?

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Foxflash.