Vegan Challenge week 1

week1

De eerste week van de Vegan Challenge zit er alweer op. In deze eerste week heb ik al erg veel geleerd, niet alleen over voedsel maar ook over mezelf en de mensen om me heen en, nog wat breder, de maatschappij. In dit vegan dagboekje laat ik jullie zien wat ik allemaal gegeten heb en wat mijn bevindingen zijn.

Te beginnen met mijn eetdagboek. Bereid je voor op de slechtste foto’s die ik ooit het internet op geslingerd heb; ik heb absoluut geen moeite gedaan om er iets moois van te maken. Daar besteed ik in het dagelijks leven al genoeg tijd aan, ha! Oké, toen ik het eetdagboek van Elianne zag schaamde ik me wel een beetje, maar jullie doen het er maar even mee, hoor.


Dag 1 – donderdag

dag01

Ontbijt: Havermout met banaan, pindakaas, chiazaad, rozijntjes.

Lunch: Toast met hummus en komkommer, maiswafels met biologische pesto. Behalve dat mijn foto’s super lelijk zijn, vergat ik hier dus al bijna om een foto te maken. Ik had eigenlijk nog een stuk toast, maar die had ik al op. Tussendoor at ik nog een banaan, want daar heb ik nooit genoeg van. BANANA!

Avondeten: Stroganoff met champignons en tofu. Je kunt van geweekte cashewnoten dus een prima romig sausje maken, woop! Ik vond dit echt een lekker recept. Als toetje had ik nog chocolade soja ijs.


Dag 2 – vrijdag

dag02

Ontbijt: Smoothie van banaan, avocado, spinazie, bevroren frambozen & blauwe bessen en amandelmelk. Niet op de foto, wel met veel liefde opgegeten bij mijn ontbijt: maiswafels met hummus en een handje druiven.

Lunch: Havermout met pindakaas, cashewnoten, rozijntjes, kaneel. Tussendoor at ik nog een cactusvijg.

Avondeten: Die avond had ik een feestje, en we zouden ook met zijn allen eten. Het is een pasta met pesto, cherrytomaatjes, courgette, champignons en nog wat lekkere dingetjes geworden. Voor de non-vegans hadden we er nog strooikaas en mozzarella bij. Die avond heb ik ook nog genoten van wat heerlijke seasalt kettle chips om wat te knabbelen. Die hadden we speciaal nog gekocht omdat de rest zin had in paprikachips, maar die is niet vegan. Ik vond het echt super fijn dat er zo gemakkelijk rekening mee gehouden kon worden!


Dag 3 – zaterdag

dag03

Ontbijt: Ik was na het leuke feestje blijven slapen en kon ook hier ’s ochtends mijn geliefde havermout ontbijtje maken. Dit is hoe je ervoor zorgt dat ik me instant thuis voel, haha!

Lunch: Dit was een beetje een haastige dag, dus ik at wat maiswafels met pindakaas.

Avondeten: Vegan chili van de Groene Meisjes.


Dag 4 – zondag

dag04

Ontbijt: Verrassing… Havermout! Dit keer met cacao nibs, die ik kocht omdat ik ze zag bij gezonde hipstermeisjes… ondanks dat zo’n zakje 3 euro kostte. Serieus, zo duur?! En toch trap ik erin. Eigen schuld.

Lunch: Broodje falafel van Maoz met couscous en veggies. Veeeel te groot, ik zat zo vol! Misschien ook niet zo verstandig om lopen te eten, maar de volgende keer neem ik wel de kleinere versie. Ik moest lopen omdat ik onderweg was naar de expositie van Richard waar ik al over vertelde aan het einde van mijn september diary. Ik wist dat daar wel hapjes geserveerd werden, maar had nog niet echt geluncht, vandaar het broodje. Toch was er tijdens de opening van de expo een leuke veganistisch verrassing: er was een hapje met couscous, rozijntjes, olijven en avocado! Yay! Het veganistisch eten voelt soms echt een beetje alsof je een schatzoeker bent en soms opeens een klompje goud tegenkomt.

Avondeten: Die avond aten we bij mijn ouders, dus ik had ze even nog een keer gewaarschuwd dat ik nu veganistisch eet. Mijn moeder was voorbereid, de zoete aardappel en stukjes wortel stonden al klaar om in de oven te gaan, en er was een avocadosalade in de maak. Zo lief! Ik heb nog wel op tijd moeten roepen voordat er een balsamico-honingdressing over de zoete aardappel ging, waarop door mijn bonusvader gereageerd werd met “huh, dat is toch van bloemen, joh”. Daarop heb ik maar gereageerd met “doe maar gewoon niet”, haha!


Dag 5 – maandag

dag05

Ontbijt: You know the drill. Deze keer smolt ik er een stukje pure chocolade door. Hmmmm zo lekker!

Lunch: Maiswafels worden ook een soort trend, ik vind ze mega lekker. Weer met hummus en pesto, en een cactusvijg erbij.

Avondeten: Ik had zelf de bonenburgers van de Vegan Challenge website gemaakt, en ze waren echt super goed gelukt! Ik heb weleens rampscenario’s gelezen over burgers die uit elkaar vallen en veel te zacht zijn, maar ze waren echt goed stevig en lekker kruidig. Als toetje at ik sojayoghurt met perzik van Alpro.


Dag 6 – dinsdag

dag06

Ontbijt: Havermoutje, dit keer met rijstmelk in plaats van sojamelk of amandelmelk. Blijkbaar is het met rijstmelk moeilijker om er een dik goedje van te koken, interessant!

Lunch: Ehh ja, confronterend dit. Mijn lunch die dag was een bij elkaar geraapt zooitje. Ik at wat robuuste koeken met chocola van LU (die zijn vegan, omg!) en iets van een halve verpakking maiswafels. Ik had het een beetje druk, oeps.

Avondeten: Broodje paddenstoelenragout van de Vegan Challenge website.


Dag 7 – woensdag

dag07

Onbijt: Yessss havermout en gooey pindakaas en heel veel banaan! My favourite.

Lunch: Een leftover bonenburger.

Avondeten: Gevulde paprika, voor mij met kidneybonen, mais, champignons en tomatenblokjes. Voor mijn vriend met bijna hetzelfde maar ook met gehakt en kaas. Lekker!


Dingetjes die ik nog wel moeilijk vind

We hebben maar één koekenpan, het was dus een beetje onmogelijk om mijn bonenburgers apart te bakken zonder dat ze in aanraking komen met het vet van de hamburger voor mijn vriend. Dat wordt dus even een nieuwe pan aanschaffen. Praktisch dingetje.

Ook lastig: dingen afslaan als je twijfelt of ze wel vegan zijn, als de persoon die het aanbiedt daarvan overtuigd is. Ik ben nog maar een newbie, maar weet bijvoorbeeld wel dat er op de gekste producten glansmiddel kan zitten dat van dierlijke producten gemaakt is. Ik vind het dan moeilijk een goedbedoeld stukje gedroogd fruit af te slaan ondanks dat ik geen kans heb gehad om de verpakking te bekijken… Ik wil dan niet de ‘zeikerd’ zijn en daar moet ik nog even leren mijn poot stijf te houden.

Meest gemist: Tony’s Chocolonely zeezout-karamel…
Raarste opmerking: “Vegan worden uit compassie voor dieren is de meest trieste reden die je kunt bedenken, want planten hebben ook gevoel.”
Moeilijkste momentje: Ik kan eigenlijk niet echt iets bedenken! Ik had verwacht dat de momenten buitenshuis tegen zouden vallen, maar die vielen eigenlijk heel erg mee tot nu toe.
Grootste vegan-fail: Tot nu toe heb ik volgens mij heel netjes vegan gegeten, behalve dus dat ene stukje gedroogd fruit waarvan ik het niet zeker weet. Of dat brood dat we nog hadden dat van de bakker was, waar geen ingrediënten op staan maar waarschijnlijk wel vegan is. Ik merk dat mijn “vegan radar” al best wel scherp is en ik producten met risico snel herken.
Raarste product dat niet vegan bleek te zijn: Groentebouillonblokjes. Ja, echt.