Fototips #6: Welke camera moet ik kopen?

camera2

Even geleden gaf ik al tips voor het kiezen van de juiste lens. Eigenlijk had dit natuurlijk andersom gemoeten, je koopt meestal eerst een camera, en gaat dan pas kijken naar uitbreiding van lenzen. Daarom leek het me wel zo netjes om alsnog deze berg tips uit te schrijven voor het vinden van de geschikte camera. Hierbij richt ik me voornamelijk op mensen die voor hun eerste camera aan het rondkijken zijn, dat is vaak toch het lastigst!

Doelen, eisen en budget

Voordat je je stort in het eindeloze aanbod aan camera’s zul je een aantal dingen helder moeten hebben voor jezelf. Het is logisch als je niet meteen alles van tevoren weet, je wil immers je eerste camera kopen en bent nog niet overal in thuis. Je weet misschien nog niet wat er allemaal mogelijk is en wat je eisen precies zijn. Daarom zijn doelen vaak wat makkelijker om te formuleren. Welke onderwerpen ben je van plan te gaan fotograferen? In welke omstandigheden zul je dan aan het fotograferen zijn? Denk hierbij aan veel/weinig licht in je omgeving, bewegende onderwerpen, dat soort dingen. Als je een beetje een beeld hebt van wat jij wil kunnen doen met jouw camera, kun je vervolgens je specifieke eisen afstemmen met je budget.

dynamicrange

Een voorbeeld: persoonlijk vind ik het belangrijk dat ik een camera heb waarvan de sensor een groot dynamisch bereik heeft. Dit houdt in dat er grote verschillen in licht en donker in een scene aanwezig kunnen zijn, zonder dat er delen over- of onderbelicht raken. De foto hierboven die ik in Japan maakte is een goed voorbeeld van het dynamisch bereik van mijn camera. Over het algemeen hebben de spiegelreflexcamera’s van Nikon een veel groter dynamisch bereik dan Canon, waarin ik dus eigenlijk de verkeerde keus zou hebben gemaakt. Toch heb ik in de praktijk niet vaak te maken met situaties waar ik de grenzen van mijn dynamisch bereik moet opzoeken.

Compact, mirrorless, spiegelreflex

Compact
Een compact camera heeft, zoals verwacht, een compact formaat. Het is een camera met een relatief kleine sensor, en een vaste lens. Deze is dus niet verwisselbaar, zoals bij een spiegelreflex of de meeste mirrorless modellen wel het geval is. Zelf heb ik al in zo’n 6 jaar geen compactcamera aangeraakt, sinds mijn overstap naar spiegelreflex. Tegenwoordig gebruik ik mijn iPhone als ik mijn spiegelreflex niet in de aanslag heb, dat werkt voor mij prima voor het nemen van snapshots. Toch zijn deze slimme cameraatjes weer een beetje een comeback aan het maken, ook nu steeds meer mensen gaan vloggen. Veel compact camera’s schieten tegenwoordig ook goede kwaliteit video, en in combinatie met het formaat en het gebruiksgemak zijn ze erg populair onder YouTubers.

canong7x

Compact en lichtgewicht
Ongecompliceerd in gebruik

Vaak geen zoeker, wel een (groot) scherm
Relatief kleine sensor
Handmatige controle over instellingen is vaak beperkt

Mirrorless
Mirrorless camera’s, oftewel camera’s ‘zonder spiegel’, worden zo genoemd omdat de beeldkwaliteit en de verwisselbare lenzen doen denken aan een spiegelreflex. Echter bevat deze camera dus geen spiegel, wat hem veel compacter en handzamer maakt. Geen spiegel betekent wel een elektronische zoeker of als je pech hebt zelfs een los zoekvenstertje dat een beperkte overeenkomst heeft met het beeld wat je door de lens ziet. Ik heb nog niet veel mirrorless camera’s vastgehad, maar persoonlijk word ik al direct gestoord van het kijken door een elektronische zoeker, omdat je altijd te maken hebt met een vorm van vertraging, en je kijkt toch weer naar een groepje pixels, wat met een spiegel niet het geval is. Dit is natuurlijk omdat ik een spiegelreflex gewend ben, dus wellicht ervaar jij dit helemaal niet als je door een elektronische zoeker kijkt.

Mijn vriend Koen heeft bijvoorbeeld een Sony a6000 en begrijpt niet waarom ik een elektronische zoeker niet helemaal de bom vind, omdat je direct aanpassingen aan bijvoorbeeld ISO en sluitertijd kunt terugzien in het beeld dat je door de zoeker te zien krijgt. Dat is dan weer een voordeel, moet ik toegeven, hoewel ik eigenlijk ook wel genoeg heb aan de simpele belichtingsmeter onderin mijn zoekervenster. Mirrorless camera’s worden steeds dominanter op de markt, zowel voor consumenten als voor pro’s. Voor mezelf zie ik een overstap nog niet zo snel gebeuren, maar om mij heen heb ik al een paar fotografen zien overstappen, wat me toch wel aan het denken zet.

sonya7000

Verwisselbare lenzen
Vaak compacter en lichter dan spiegelreflex
Veel handmatige controle over instellingen
Beschikken vaker over extra’s als ingebouwde WiFi

Minder accurate of niet aanwezige zoeker
Veel verschil in kwaliteit en sensorgrootte, dus doe goed onderzoek

Spiegelreflex
De spiegelreflex kennen we denk ik ook allemaal wel. Het systeem heeft zijn naam te danken aan het feit dat het beeld dat via de lens naar binnen komt, via een aantal spiegels naar boven gereflecteerd wordt waar je het door de zoeker kunt bekijken. Hiermee heb je een heel accuraat beeld van wat je gaat fotograferen, bijna 100%. Zodra je de ontspanknop indrukt, klapt de spiegel omhoog om het licht dat door de lens komt op de sensor te laten vallen – en de foto is gemaakt.

canon5dmk2

Hoge beeldkwaliteit
Veel controle over instellingen
Grote keus in lenzen en accessoires
Over het algemeen comfortabel ergonomisch ontwerp

Relatief groot en zwaar
Complexer en dus lastiger onder de knie te krijgen als beginner

Instap, consumentenmodel, semi-pro en professioneel

De meeste mensen die mij om advies vragen, weten al dat ze op zoek zijn naar een spiegelreflex. Zelfs met deze specificatie is het aanbod alsnog enorm, en kun je verdrinken in cijfers en letters van alle typen en modellen. In het geval van de grootste merken (in ieder geval bij Canon) is er wel logica te vinden in deze cijfers. Bij Canon geeft het aantal cijfers namelijk het soort spiegelreflex aan. Een model met vier cijfers is een instapmodel, bijvoorbeeld een Canon EOS 1200D (de D achter het typenummer staat simpelweg voor Digital). Een model met drie cijfers is een consumentenmodel, deze camera’s zijn iets uitgebreider dan instapmodellen en geschikt voor beginners die al iets beter weten wat ze willen. Een model met twee cijfers is een semi-professioneel model, voor de serieuzere liefhebber. Een model met slechts één cijfer is er een van de professionele lijn, zoals mijn Canon EOS 5D Mark II. Bij Nikon is het lastiger in te delen op cijfers, hierbij zijn de modellen met vier cijfers wel instapmodellen, maar deze zijn vaak al uitgebreider dan de instapmodellen van Canon.

canon
Bron: canon.nl

De cijfertjes

Behalve het onderscheid in de verschillende modellen, duiden de cijfers ook aan welke modellen nieuwer zijn en welke ouder. Zo begon ik ooit met een Canon EOS 450D, tegenwoordig hebben we alweer te maken met een 750D, wat dus een nieuwer model is. De aanduiding “Mark” geeft ook aan dat het om een nieuwer model gaat. Waarbij een hoger cijfer meer een compleet nieuw model aanduid binnen bijvoorbeeld het kader consumentenmodel, is een Mark II van een bepaald model meer een vernieuwde opvolger van dezelfde soort camera. Dat wil niet per se zeggen dat er minder verandert tussen een Mark II opvolger en een nieuw model.

Vergelijken

Bovenstaande informatie heeft je misschien al wat verder op weg geholpen met het vinden van jouw perfecte camera. Een echte aanrader om een beter beeld te krijgen van de verschillen tussen camera’s en daarmee wat een goede keus is voor jou, is de camera vergelijkingswebsite snapsort.com. Op deze website kun je zo’n beetje alle modellen in de huidige commerciële markt terugvinden en met elkaar vergelijken op bijna alle denkbare variabelen.

snapsort

Vasthouden en uitproberen

Uiteindelijk moet je zelf aanvoelen en proberen of een camera je ligt. Op een gegeven moment kun je je gaan blindstaren op specificaties, terwijl je een Canon camera misschien helemaal niet fijn vindt om vast te houden, of de knoppen voor jou niet op een logische plek zitten. Dit is volledig persoonlijk, en ondanks dat ik het als laatste noem misschien wel het belangrijkste om te doen!


Ik kan hier nog uren over doorgaan en het nog hebben over middenformaat camera’s, GoPro’s en smartphones, maar daar ga ik jullie misschien een andere keer nog wel mee lastigvallen! Ik hoop dat je hier iets aan hebt gehad, als je vragen hebt mag je deze natuurlijk altijd hieronder stellen in de reacties.