Fototips #5: Mijn favoriete fotografie apps

iphone

Naast mijn grote spiegelreflex heb ik geen handig cameraatje om mee te nemen onderweg. Als ik iets leuks zie pak ik dus eigenlijk altijd de camera die ik dan wel bij me heb: mijn iPhone. Als fanatiek Instagrammer en allround iPhone photographer 📷 (staat op mijn cv) gebruik ik natuurlijk ook een aantal apps om me erbij te helpen om ook met mijn smartphone fijne plaatjes te maken.

Camera

Yep, de standaard camera app op je iPhone. Hij verdient een aparte vermelding in dit lijstje, en het is ook niet per ongeluk de eerste die ik noem. Ik neem namelijk altijd eerst mijn foto met deze app, nooit in een fotobewerkingsapp. Op die manier kun je er veel meer mee doen. Zo kun je bijvoorbeeld je belichting aanpassen door op je scherm te tikken en vervolgens naar beneden of naar boven te swipen. Je ziet dan een icoon van een zonnetje verschijnen en je ziet de belichting veranderen wanneer je swipet. Door op het scherm te drukken in in te houden kun je je belichting en focus locken (aangegeven met ‘AE/AF lock’). In sommige situaties (voornamelijk landschappen) vind ik de HDR-functie ook erg handig. Als je een contrastrijke situatie fotografeert dat geen landschap is moet je met deze functie een beetje oppassen, hij heeft namelijk de neiging om overbelichte gebieden automatisch aan te zien voor lucht en vult deze dus blauw in. Voordat je in de vele apps duikt zou ik dus zeker aanraden om de mogelijkheden van de standaard camera app te gaan ontdekken!

vscocam

VSCO Cam

Mijn favoriet is echt VSCO Cam. Ik gebruik tegenwoordig bijna niets anders om mijn iPhone-plaatjes mee te bewerken. Je kunt er filters mee toevoegen aan je foto, maar ook algemene correcties en aanpassingen doen zoals contrast, exposure, verscherpen, croppen, etc. Hierboven zie je de ‘shadows save’ optie als voorbeeld, deze gebruik ik graag wanneer ik de schaduwen door een filter te donker geworden vind. Het is mijn favoriete app omdat je kunt merken dat de filters met aandacht zijn ontwikkeld. Ze zijn genuanceerd en hebben allemaal een eigen kracht die op verschillende soorten foto’s tot uiting komen.

 

photoeditor

Photo Editor

Photo Editor is meer bedoeld voor het retoucheren van je plaatje. Ik had de pech dat mijn iPhone camera op een gegeven moment opeens een zwarte stip in beeld had, hier in het voorbeeld links onder in beeld. In de meeste gevallen kan ik die in Photo Editor met de ‘blemish’ functie even aanstippen en dan verdwijnt ie. Als ik dus zo’n perfect maagdelijk wit Instagram achtergrondje heb gevonden hoef ik niet meer te huilen dat het verpest wordt door mijn verrotte iPhone. De vormgeving van deze app laat een beetje te wensen over, maar het doet wat het moet doen.

 

afterlight

Afterlight

Voordat ik VSCO Cam had ontdekt heb ik heel lang gebruik gemaakt van Afterlight. Ook na het ontdekken van VSCO Cam ben ik nog een keer terug gegaan naar Afterlight, maar ik vind de filters van VSCO toch wel wat mooier. Ik gebruikte Afterlight ook om witte balken om mijn foto’s te zetten als ik mijn werk op Instagram postte. Op een gegeven moment besloot ik om alles gewoon vierkant te croppen omdat mijn feed zo rommelig werd (I’m that girl, yes), dus sindsdien gebruik ik Afterlight eigenlijk niet echt meer. Ondanks dat is het zeker wel een fijne app met veel mooie unieke toepassingen.

 

flickr

Flickr

Zo’n beetje alle foto’s die ik maak komen op Flickr. Dat is de grote verzamelplaats van mijn werk. Dat maakt het hebben van een Flickr app het ook erg handig om foto’s van te downloaden om vervolgens op Instagram te gooien. Soms gebruik ik hier Dropbox voor (bijvoorbeeld voor foto’s die geen werk zijn maar wel met mijn spiegelreflex zijn gemaakt), maar omdat ik toch bijna alles al op Flickr upload scheelt dat vaak weer een extra stap. En ik heb zo altijd mijn uitgebreide portfolio bij de hand.

 

instagram

Instagram

Spreekt natuurlijk een beetje voor zich, maar ik vond toch dat ik hem even apart moest benoemen. Ik ben heel erg blij met de nieuwe mogelijkheid in Instagram om je foto in de (bijna) originele crop weer te geven. Helaas worden verticale foto’s nog steeds gecropt tot een 4:3 verhouding (wat logisch is, anders neemt het meer dan de maximale hoogte van je scherm in beslag, dat is een beetje veel), maar het is hoe dan ook een hele verbetering. Ook vind ik de nieuwe filters veel beter en genuanceerder. Ik vond de oude Instagram filters altijd veel te grof, maar deze nieuwe vind ik nog best ok. Ook het “LUX”-effect kan aan sommige foto’s een hele mooie helderheid toevoegen en gebruik ik best vaak. Nu weet ik niet precies hoe nieuw dit nu allemaal echt is want ik had dus heel lang niet naar de filters gekeken, maar toch fijn. Thanks, Instagram!

 

phonto

Phonto

Phonto heb ik voor het geval ik tekst op mijn foto wil plaatsen. Of emoji’s, natuurlijk. Je weet maar nooit wanneer de nood zich voordoet. Ik gebruik hem niet vaak want mijn Instagram is eigenlijk uitsluitend beeld, maar voor wat je ermee kunt doen is het heel handig. De voorbeelden hierboven laten slechts een fractie van de mogelijkheden zien.

Wat zijn jouw favoriete fotografie apps?