Fotomuseum, taart & inspirerende gesprekken

Zondag 9 augustus was de vierde keer dat er een Fotografie Meeting georganiseerd werd door fotografe Laura Kok. De vorige drie keren was ik ook uitgenodigd, maar het kwam er iedere keer niet van. Waar ik vervolgens heel hard van baalde wanneer ik de gezellige foto’s voorbij zag komen op Facebook. Nu het me eindelijk gelukt is om niet last minute af te haken, heb ik zelf wat van die gezellige foto’s kunnen maken. Wat me niet gelukt is, is van de taart af te blijven voordat ik er een foto van maakte. Can you blame me?

We zijn met zijn allen naar Foam (Fotografiemuseum Amsterdam) geweest, waar we de Sixties expositie hebben mogen bewonderen. Ik vond het een hele toffe en inspirerende expositie, en aangezien de exposities in Foam vaak wisselen ga ik zeker snel een keer terug!

Na al die inspiratie moesten we even op krachten komen: tijd voor eten. We ploften neer bij De Drie Graefjes, waar ik niet alleen een flink stuk taart bestelde (appeltaart, hierboven) maar ook een hele lekkere club sandwich.

2015-08-09-14.54.15

Oké, nee, ik heb de taart niet in mijn eentje opgegeten, ik heb het stuk met iemand gedeeld. Dat was ook wel nodig. Maar het was echt heel lekker allemaal.

Met onze ronde buikjes strompelden we richting Westerpark. Daar hebben we lekker in het gras gezeten, en heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat mensen beter te leren kennen. Ik had van tevoren een paar vragen bedacht voor wat mini-interviews. Aan de hand van die vragen heb ik vier mensen geïnterviewd. En natuurlijk heb ik daar ook portretjes bij gemaakt.

FotoMeet-02

Allereerst natuurlijk Laura herself. We kennen elkaar al jaren via the interwebs, maar hadden elkaar nog nooit ontmoet. Extra leuk dat dit nu dus eindelijk eens kon!

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Laura Kok, ik ben freelance fotografe en een beetje kapper. Ik ben 21 jaar.

Welke 3 dingen of omstandigheden heb jij minimaal nodig om een geweldige foto te maken?

  1. Mooi licht. Ik ben altijd op zoek naar dromerig licht, en fotografeer dus vaak tijdens golden hour.
  2. Ik heb het liefst mensen in mijn foto’s.
  3. Ook heb ik mijn 50mm lens nodig, die gebruik ik eigenlijk altijd.

Grootste leermoment?

Mijn grootste leermoment heb ik gehad toen ik van fotografie probeerde te leven. Ik heb gemerkt dat ik het veel fijner vind om er iets naast te doen omdat me dat meer vrijheid geeft. Als het moet vind ik het niet leuk meer en raak ik mijn creativiteit snel kwijt.

Wat is een typisch kenmerk van jouw werk?

Ik plaats veel dingen in het midden. Daar hebben mensen dan ook vaak commentaar op, maar ik vind dat in veel situaties gewoon mooi.

Beste advies dat je ooit mocht ontvangen?

“Ga fotograferen in RAW.” Ik heb dit jarenlang niet gedaan, maar zie nu de mogelijkheden wel. Al fotografeer ik eigenlijk nog steeds het liefst alsof ik alleen een JPEG heb, ik wil niet gaan fotograferen met de gedachte dat ik het later achter de computer toch nog wel kan fixen. Het liefst maak ik meteen het beeld zoals ik het in gedachten heb.

Bekijk Laura’s werk op haar website.

FotoMeet-03

Konnichiwa Richard! Richard en ik zijn ook al jaren internetvriendjes, maar ook wel hele goede real life vriendjes. Ik heb een keer model voor hem gestaan, we hebben samen workshops gegeven op een fotografiebeurs en spreken elkaar wekelijks.

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Richard Terborg, maar weet iemand ooit wie die echt is? Wat ik doe is crazy shit maken!

Welke 3 dingen of omstandigheden heb jij minimaal nodig om een geweldige foto te maken?

  1. Humans
  2. Een camera zou handig zijn
  3. De Praxis

Wat is iets dat je liever met je ogen bekijkt dan door je lens?

Het leven. Je komt erachter dat je dingen vanachter de camera niet echt beleeft.

Grootste leermoment?

Het moment dat ik mezelf keihard tegenkwam, mijn kantoorbaan opzegde en voor mezelf ben gaan leven.

Wat is een typisch kenmerk van jouw werk?

Kleur. Toch wel weer dat beetje Curaçao erin.

Beste advies dat je ooit mocht ontvangen?

Don’t whizz on the electric fence!

Bekijk Richards kleurrijke portfolio op zijn website, en luister naar zijn praatje tijdens Talks About Photography waar hij meer vertelt over hoe hij gekomen is waar hij nu is.

FotoMeet-04

Chantal en ik kenden elkaar nog niet. Een goed moment om kennis te maken!

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Chantal van den Broek en ik maak weleens foto’s. Ik werk als afwasser en studeer aan de fotovakschool.

Welke 3 dingen of omstandigheden heb jij minimaal nodig om een geweldige foto te maken?

  1. Een spel tussen licht en schaduw, spannend contrast.
  2. Mijn bergschoenen voor op locatie
  3. Een dynamisch element, bijvoorbeeld de wind in iemands haar

Wat is iets dat je liever met je ogen bekijkt dan door je lens?

Mijn vriendje. Hij heeft echt een heel leuk hoofd, maar op de foto komt hij nooit zo leuk over als hij is. Hij haat foto’s, dus misschien straalt dat er een beetje vanaf… Zo jammer!

Wat is een typisch kenmerk van jouw werk?

In het begin was dat heel duidelijk surrealisme en het achterliggende concept. Tegenwoordig probeer ik het surrealistische met iets commercieels of alledaags te combineren. Dat is ook graag de kant die ik op wil met mijn fotografie. Bijzonder, maar wel toegankelijk.

Neem een kijkje op Chantals Flickr en haar Facebook pagina.

Ik vond het heel leuk om iedereen te ontmoeten en kijk nu al uit naar de volgende meeting!