Photoshop tutorial: Kleurcorrectie met Gradient Mapping

Het is eindelijk zover! Ik heb mijn eerste Photoshop tutorial opgenomen. Deze keer leg ik uit hoe je met gebruik van Gradient Maps in Photoshop kleurcorrectie kan toepassen voor een harmonieus beeld. Met deze techniek pak ik kleurverschillen in kleding, huid en achtergrond aan. Veel kijkplezier en hopelijk heb je iets aan deze tip!

 

Als je goed nadenkt over hoe je je kleuren toepast in je compositie weet je ook wat je in Photoshop moet doen om je compositie op basis van kleur te versterken. In dit geval had ik een aantal dominante kleuren die kracht misten omdat er te veel kleurnuances doorheen zaten die het beeld daarmee vervuilden. Dat kun je natuurlijk op allerlei manieren oplossen, met verschillende kledingstukken die dezelfde kleur moeten zijn is een gradient map vaak wel het snelst en het meest precies. Als ik bijvoorbeeld aan de slag zou gaan met losse verzadiging en kleurtoon aanpassingen, duurt het veel langer om de verschillende kledingstukken echt goed aan elkaar te matchen.

Let er wel op dat je het effect nooit op 100% toepast op je beeld, er zit in een foto altijd wel enige kleurnuance in iets dat op het oog één kleur heeft. Als dat niet zo is, ziet het er al snel uit als een kleurplaat over een door de computer gegenereerd beeld. Tenzij je daarnaar op zoek bent zou ik dat dus afraden.

Voor de volledigheid kun je hieronder ook nog het voor en na effect bekijken:

after-gm

Dankjewel voor het kijken!
Vond je deze Photoshop tutorial leuk, vergeet dan niet te abonneren!