Update: 2 maanden geen shampoo

nopoo

Het is alweer twee maanden geleden dat ik volledig gestopt ben met het gebruiken van shampoo of andere producten om mijn haar te wassen. Ik krijg er nog steeds veel vragen over, dus het leek me leuk (en handig) om er even een update over te schrijven! Bereid je voor op een overload aan selfies…

Allereerst: ja, het gaat nog steeds goed! Een bad hair day bestaat bijna niet meer in mijn wereld, en het zit ook niet meer slap en pluizig naar beneden als ik het net gewassen heb, wat met shampoo wel altijd het geval was. Het is stiekem ook heel leuk om complimentjes te krijgen over je haar, en zelfs vragen over wat voor producten je gebruikt, en te kunnen antwoorden met: “helemaal niks!” Ik krijg de vraag of ik dan echt helemaal geen producten meer gebruik erg vaak, en ik gebruik dus inderdaad helemaal niets meer. Al moet ik er wel bij zeggen dat ik toen ik nog wel shampoo en conditioner gebruikte, ik eigenlijk ook bijna nooit gebruik maakte van stylingproducten als mousse of haarlak, enkel af en toe een druppeltje serum, wat ik nog steeds weleens gebruik voor in de punten.

Ik slaap bijna altijd met een opgerold knotje in mijn haar, dus soms komen daar wel bijzondere krulletjes uit als een pluk een beetje raar heeft gezeten. Zo had ik een dag dat de voorkant heel mooi zat maar de rest een beetje wild. Ik besloot een visgraatvlecht te maken en de swoopy voorkant naar de zijkant te steken. Bovenstaand (rechts) was het resultaat, not bad at all! Het lijkt vaak net alsof ik uren met hete stylingtools en verschillende producten in de weer ben geweest, terwijl het allemaal vanzelf gaat. Erg handig voor iemand die veel te lui is voor al die beauty dingen.

wokeuplikedis

Hierboven zie je: mijn haar na een flink rondje hardlopen (still fab!), en natuurlijk de klassieker: mijn haar net voordat ik wil gaan slapen… Maar dat geeft niet, daar zijn selfies voor, en de volgende dag zit het nog steeds goed. Mijn leven kan niet meer stuk, kun je wel stellen. Als je haar maar goed zit, zeggen ze toch?

De vraag wat ik doe tegen de vettigheid als je net gestopt bent blijft maar komen, en ik denk dat het in mijn vorige blogpost misschien niet helemaal duidelijk was hoe ik het nu was. Mensen komen naar me toe met de melding dat het bij hun niet werkt, en als ik ernaar vraag hoe zet het aanpakken is het vaak wel duidelijk waarom niet. Ik houd me nog steeds (ok, soms ben ik een beetje lui en sla ik hier en daar een stap over) aan de methode van deze blog, dus:

  1. Van tevoren hoofdhuid masseren en helemaal vanaf de aanzet overal borstelen met een echt haar borstel,
  2. Onder de douche hoofdhuid masseren met goed warm water, warmer dan waar je normaal mee doucht,
  3. Uitspoelen met koud water,
  4. Nat kammen met een grove kam,
  5. Licht afdrogen aan een t-shirt,
  6. Aan de lucht laten drogen.

Een andere populaire vraag blijft of het niet gaat stinken. Het antwoord is: nee, zeker niet. Als ik het gewassen heb met water ruikt het evengoed fris en schoon. Misschien niet naar een Japanse bloementuin, maar daar hecht ik sowieso niet veel waarde aan. Daar draag ik parfum voor. Het kan weleens zijn dat ik het erg lang in een knot draag (lees: een dag en een nacht) en het een beetje muf ruikt als ik het los haal, maar door het dan gewoon even door te borstelen en te laten luchten is dat met tien minuutjes alweer weg. Als ik in een ruimte ben geweest waar bijvoorbeeld veel mensen roken, en mijn haar stinkt ernaar, doe ik wat ieder ander zou doen: wassen. Maar dan met water.

Eigenlijk moet je ook bedenken: hoe vies wordt je haar eigenlijk, als je geen producten gebruikt? Ik heb gemerkt dat wat ik uit mijn haar was voornamelijk overtollig talg is en een soort pluisjes, die denk ik grotendeels dode huidcellen zijn van mijn hoofdhuid. Die gaan eruit door het goed te borstelen en onder de douche uit te spoelen. Ik kan dus helaas niet spreken voor mensen die wel veel producten gebruiken, of dit voor jou ook zou werken weet ik niet.

Al met al ben ik nog elke dag super blij dat ik nu eindelijk, voor het eerst in mijn leven, een rustige hoofdhuid heb. Geen wondjes meer, geen jeuk, geen gezeur. Het is echt een enorme opluchting. Ik probeer niemand ervan te overtuigen dat shampoo de duivel is en dat iedereen er mee zou moeten stoppen, maar voor mijn situatie is dit wel de oplossing geweest!

Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!