Marlies Dekkers viert schoonheid van élke vrouw

Screen Shot 2015-05-18 at 21.16.56

Sinds ik kennisgemaakt heb met haar merk en met Marlies Dekkers zelf (way back in 2011), ben ik haar eigenlijk altijd blijven volgen en raak ik keer op keer geïnspireerd door haar eigen openheid en kracht en de diversiteit van haar merk. Zo zie ik het graag. Nu kwam er in mijn Facebook newsfeed een foto van de Marlies Dekkers pagina voorbij van een nieuwe campagne waarmee je een mooie bikini kunt winnen én een tripje naar Ibiza. De bikini’s waar het om ging werden in de afbeelding geshowd door Maud, een prachtig atletisch model. Allemaal mooi, toch? Ja, totdat je naar beneden scrollde, de Facebook reacties.

Je voelt de bui misschien al wel weer hangen, er is de laatste tijd wel vaker ophef over dit soort onderwerpen. Maud zou véél te mager zijn, ze moest eens een echte boterham eten en als ik de Facebookers echt moet geloven wordt Marlies nu massaal geboycot omdat ze anorexia zou promoten. Say what? Ja, echt. Ik verzin het helaas niet. En dat terwijl Dekkers naar mijn weten een van de weinige high end lingeriemerken is die zo’n diversiteit in maten aanbiedt. De boze madammen op Facebook snijden zichzelf dus eigenlijk in de vingers, maar goed. Succes met het vinden van een mooie passende beha, dames. En geniet van je boterham.

Ik ga vandaag geen betoog schrijven over waarom het verkeerd is wat deze mensen roepen. Ik hoop eigenlijk dat je dat ondertussen al wel begrepen hebt. Wat ik mooi vind, is hoe Marlies op dit incident gereageerd heeft. Ze plaatste gisteren het volgende bericht op de Facebook pagina, en ik vind dit het wel waard om hier te delen:

“Met mijn lingerie vier ik de schoonheid van de vrouw. Ik steun haar in het naleven van haar dromen en haar weg naar succes. Dit doe ik bij iedere vrouw, ongeacht haar maat, ras of leeftijd.
Ik ben geschrokken van de negatieve reacties op het model in mijn laatste campagne op social media. Model Maud is een levenslustige, sportieve, kerngezonde jonge vrouw die met haar modellen carrière haar dromen waar maakt. Zoals ik altijd modellen zoek die gezond zijn en vol in het leven staan. Vol overgave heeft zij alles gegeven om te komen waar ze nu is. Ongeacht je mening over haar beroep of natuurlijke lichaamsbouw, het is een vrouw die op eigen kracht het zo ver heeft kunnen schoppen. Ik gun haar dat succes en ga ervan uit dat andere vrouwen dat ook doen.
Ik weiger te geloven dat de reacties op social media typerend zijn voor hoe wij vrouwen elkaar steunen. Ik neem aan dat een gezonde dosis zelfreflectie men doet inzien dat niemand zo beledigend aangesproken mag worden.
Wij hebben allemaal de mogelijkheid om onze stem te laten gelden. Ik roep iedere vrouw op om haar rol te pakken in de verbetering van de maatschappelijke positie van de vrouw. Gebruik jouw invloed om vrouwen te motiveren om hun eigen pad in het leven te volgen en dromen na te jagen; Pushing us females forward.” – Marlies Dekkers

Ik hoop dat alle mensen die zo naar reageerden op de foto’s van Maud dit lezen en erover zullen nadenken. En dat ze inzien dat het hier dus om een mens gaat, dat met respect behandeld verdiend te worden. Ook op internet, of je haar nu mooi vindt of niet, wat voor mening je ook hebt. Of ze zich bedenken en hun woorden terugnemen is wellicht teveel gevraagd, maar ik hoop dat ze de volgende keer hieraan terugdenken en het laten om hun “mening” zo respectloos de wereld in te slingeren, want daar wordt niemand beter van.

Ik vind het mooi om te zien dat er, ondanks de vele negatieve geluiden, toch moeite gedaan wordt door voorbeeldfiguren in de industrie om hier goed op te reageren en te laten merken dat ook zij vinden dat we soms even moeten dimmen met zijn allen. Dat de discussie over diversiteit er is, is alleen maar goed. De manier waarop mag wel een toontje lager. Ik heb het al eerder gezegd, maar laten we de veranderingen vooral omarmen. En daarmee elkaar. Want we zijn allemaal prachtig, of we er nu uitzien als Maud of compleet anders.