Nooit meer shampoo, alleen water?

noshampoo

Ongeveer anderhalve week geleden heb ik voor het laatst mijn haar gewassen met shampoo. Inmiddels heb ik het wel weer gewassen, maar: alleen met water. Nog een reden waarom ik een slechte beautyblogger zou zijn dus: ik gebruik steeds minder producten. Ik kreeg op twitter en instagram heel veel vragen, dus ga ik er eens even een uitgebreid stukje over schrijven!

Waarom?

De grootste vraag was natuurlijk waarom ik gestopt ben met het gebruik van shampoo. Dat is dus niet om geld te besparen, al is het natuurlijk wel de budgettip van de eeuw. Ook doe ik het niet om het milieu te redden, al weet ik zeker dat Iris trots op me zal zijn dat ik deze groene tip deel. Al mijn hele leven kamp ik ermee: wondjes en schilfers op mijn hoofdhuid. Volgens mijn moeder begon het al met babyshampoo, iets waarvan je verwacht dat het voor elk gevoelig huidje mild genoeg is. Maar dus, tot op de dag van vandaag, kan ik zelfs de mildste speciale shampoo niet goed verdragen.

Ik uitte een desperate schreeuw om hulp op twitter, en toen was daar Ingelise die mij de water only methode introduceerde. Ik had weleens gehoord van een stel hippies dat hun haar waste met baking soda of appelazijn, maar alleen water?! Maar goed, ik was wanhopig, dus ik ging me inlezen, en dacht: ja, waarom ook niet. Het is het proberen waard, en ik geloof best dat het menselijk lichaam gemaakt is om voor zichzelf te kunnen zorgen.

Wordt het niet heel vet?

Volgens het artikel over de water only methode die ik net noemde, moet je je haar eerst heel vet laten worden voordat je het voor het eerst gaat wassen met water. Nu had ik die week gelukkig een paar dagen dat ik voornamelijk thuis aan het werk was (#zzpleven), dus hoefde alleen Koen tegen mijn vettige bovenkant aan te kijken.

Toen het eenmaal tijd was om het te gaan “wassen”, was ik nog erg sceptisch. Het was echt vies en vettig, ik geloofde niet dat het er helemaal oké uit zou zien na een schrobbeurt met warm water. Nu stond er in het artikel dat je haar na een wasbeurt met water natuurlijk niet zo sqeaky clean aanvoelt als met shampoo, maar dat het er wel gewoon weer schoon uitziet. En verrek, het werkte. Het zag er echt schoon uit, ook bovenop. Sterker nog: ik slaap altijd met een knotje op mijn hoofd, en op dag twee zat het helemaal fabulous. Het lijkt erop dat de natuurlijke oliën in mijn haar als een soort versteviging werken, geen haarlak meer nodig!

wateronly

Heb je geen last van klitten?

Mwa. Het voelt wel een stuk stugger aan, maar ik kan er gewoon doorheen met een kam. Wel merk ik dat het met kammen/borstelen direct heel statisch wordt. Ik weet nog niet zeker of dat nu door mijn aangepaste regime komt of gewoon door het weer. Wellicht gaat alles een stuk beter als de natuurlijke haaroliën zich helemaal tot onderin mijn haarpunten verdeeld hebben. Dit werkt dan in principe als een natuurlijke conditioner en beschermingslaagje. Go, nature!

Stinkt je haar niet?

Ik heb eigenlijk zelden meegemaakt dat mijn haar echt stonk, behalve na het uitgaan van de rook (ja, dat deed ik soms, drie eeuwen geleden) (uitgaan, niet roken, bah). Na het wassen ruikt het eigenlijk net zo fris als met shampoo, alleen zonder bloemengeur of whatever floats your boat wat betreft shampoogeur. Het is allemaal marketing, als je het mij vraagt!

En, ga jij het ook proberen?