Fototips #3: Modelfotografie, hoe begin ik?

eva

Je hebt inmiddels even kunnen oefenen met mijn tips voor portretfotografie en misschien heb je zelfs wel een workshop gevolgd. Wellicht ben je er dan nu wel klaar voor om er een tandje bij te zetten. Je wilt wat meer sturing geven aan de uitstraling van je foto’s. Je wilt gaan werken met creatieve concepten en daar zou de hulp van een wat meer ervaren model en een visagist ook wel bij van pas komen. Maar hoe pak je dat aan? Lemme help you out!

Het verschil tussen portretfotografie en modelfotografie zit hem vooral in het doel van de foto. Bij een portretfoto heb je vaker het doel een bepaald persoon te laten zien, wellicht in context van wat hij/zij als werk doet (zakelijk portret) of iets dat hij/zij graag doet. Bij modelfotografie ben je in principe wat vrijer, je kunt de foto laten draaien om een bepaalde emotie, of je model plaatsen in een omgeving die een bepaald verhaal vertelt dat misschien in het echt niets met je model te maken heeft, maar voor jouw plaatje wel. In de meeste gevallen zijn modelfoto’s wat meer gestileerd, een portretfoto is vaak (schijnbaar) spontaner en draait meer om de representatie van de persoonlijkheid van degene die je fotografeert.

Concept

Het begint altijd bij een idee. Je hebt een beeld in je hoofd dat je graag wil uitwerken. Dit hoeft geen ingewikkeld concept te zijn, dit kan zelfs al een manier van belichten zijn of een bepaalde make-up look die je wil benadrukken. Hoe simpeler hoe beter, zou ik ook vooral zeggen. Vraag hiervoor een vriend of vriendin die je wellicht eerder gefotografeerd hebt en die past in jouw idee, om model voor je te staan. Net als wanneer je iemand ‘gewoon’ portretteert, is het natuurlijk van belang om je model op zijn of haar gemak te stellen. Daarnaast is het belangrijk dat je model uitkomt waar jij hem/haar graag wil hebben. Je kunt dit doen door van tevoren letterlijk je concept voor te leggen, of door terwijl je bezig bent kleine aanpassingen te doen en instructies te geven. Ik vind de tweede manier zelf het fijnst, omdat ik zelf vaak ook geïnspireerd raak door de input van mijn model, en ik door niet te veel te sturen een veel natuurlijker ogend beeld kan creëren.

13070085285_735c857f64_k
Clean and simple! Mijn tweede test met model Stijn (Alpha Male Model Management)

Portfolio en feedback

Fotografeer erop los. Probeer alles uit wat je kunt bedenken. Probeer jouw stijl te vinden. Terwijl je daarmee bezig bent, bouw je een portfolio op. Publiceer je foto’s online, laat ze zien aan andere fotografen en vraag om advies. Dit zijn dingen die je altijd moet blijven doen! Het is zo belangrijk om te blijven vernieuwen en verbeteren, dus durf kritisch te zijn op jezelf en ontvang elke vorm van feedback met open armen. Dit laatste vond ik in het begin erg moeilijk, maar zelfs als iemand je foto helemaal niks vindt: jij kunt er iets van leren. Vis eruit wat voor jou bruikbare informatie is en laat de rest lekker kletsen.

Teamwork makes the dream work

Als je samenwerkt met de juiste mensen, zal de kwaliteit van je werk met sprongen vooruitgaan. Als je een beetje een portfolio hebt opgebouwd, kun je andere creatieven benaderen om met je samen te werken. Vaak zijn modellen en visagisten ook op zoek naar fotografen om samen te werken aan nieuw portfolio materiaal. Veel mensen zeggen dat Facebook dood is, maar dan ben je nog nooit wezen kijken in een van de vele verzamelgroepen voor fotografen, modellen en visagisten. Hier zou ik echt nog wel een hele aparte blogpost aan kunnen wijden, haha (misschien maar doen?). In deze groepen kan iedereen die op zoek is naar versterking van zijn team voor een shoot een oproepje plaatsen. Je plaatst dan bijvoorbeeld een moodboard of beschrijving van je concept, wat voor model je zoekt en dat je een visagist zoekt, en een linkje naar je portfolio. Op deze manier werk je ook meteen aan je netwerk, goed bezig!

16095971609_3ae8b71d67_k

Hierboven zie je een test met Justin. Hij wordt nog niet gerepresenteerd door een agency, maar heeft wel enige ervaring. Hij heeft bijvoorbeeld meegedaan met de Elite Model Look, waar hij ook een aantal keer gescout werd. Ik kende hem nog van lang geleden toen wij allebei nog kiddies waren, en zag ook wel potentie in hem toen ik hem tegenkwam op Facebook, dus besloot hem te vragen voor een test. Hier is ook geen visagist of stylist aan te pas gekomen, soms zijn een simpel idee en wat frutsels van de kringloop en iets uit iemands tuin (sorry not sorry) met kleding van het model zelf ook meer dan genoeg. Again: keep it simple!

Agencies

Veel modellenbureaus (ook wel agencies) zijn bijna altijd wel op zoek naar fotografen die zogeheten test shoots kunnen doen met hun (nieuwe) modellen. Op deze manier doet het model ervaring op, en hebben model en fotograaf mooie nieuwe foto’s voor in hun boek. Ook doet het dienst als een soort kennismaking. Mocht je later namelijk een opdrachtgever hebben waar dat model bij past, weet jij al hoe de samenwerking tussen jou en dat model loopt en kun je het model aanraden aan je opdrachtgever. Vinden we allemaal erg fijn.

Zorg ervoor dat je, voordat je een agency benadert voor een samenwerking, de foto’s die de modellen in hun boek hebben staan goed bestudeert. Probeer hier ook rekening mee te houden bij het opbouwen van je eigen portfolio. Vaak vallen zachte, vrij naturelle foto’s goed in de smaak als het gaat om een eerste test, dus die zijn altijd handig om in je boek te hebben.Ik ga het niet nog een keer zeggen, oké nog een keer dan: KEEP IT SIMPLE! Gaandeweg, als het allemaal een beetje goed gaat, kom je dan ook in aanraking met wat meer ervaren modellen en zo blijft je werk groeien.

Geduld

Dit klinkt natuurlijk als een geweldig stappenplan, maar je kunt er wel zeker van zijn dat je er niet zonder vallen en opstaan doorheen zal fietsen. Het kost tijd, heel veel tijd. Ik schreef er eerder al eens een kort stukje over dat het soms zo’n eeuwigheid lijkt te duren voordat je skills eindelijk een keer in de buurt komen van waar je smaak ligt. Ik geloof dat de echt goede creatieven die “gap” nooit zullen overbruggen, en dat dat ook de drive is om te blijven verbeteren. Laat dit je dus vooral niet ontmoedigen, dit is alleen maar goed! En mocht je van mij graag feedback krijgen op je werk, mag je me altijd mailen info@sabinemetz.nl. Het lijkt me sowieso heel leuk om te zien wat jullie allemaal maken, dus zeker doen!

En nu: aan de slag!