Plus-size, moord, brand

tumblr_m66zugR82w1rzah4qo1_1280

Daar gebeurde het weer. Overal zag ik mensen diep beledigd reageren op dit artikel, waarin een model met size 10 (EU 40/42) als plus-size omschreven wordt (wat ze ook is, maar daar kom ik later op terug). “Als dat plus-size is, dan ben ik een zeekoe!”, “Wat denken ze wel niet, de maatschappij is verziekt!!” Ergens begrijp ik je frustratie, maar ik denk dat het tijd is om weer even wat nuances te onderstrepen. Er zijn door veel mensen om mij heen al verschrikkelijk veel artikelen over geschreven, maar ik wil er toch nog even mijn eigen zegje over doen.

Wat is plus-size?

Plus-size is een vakterm die gebruikt wordt voor non-straight-size modellen. Straight-size betekent maat 32/34. Natuurlijk is dat mega klein, maar dat is een heel andere discussie. Het is nu eenmaal de gebruikte maat voor fashion/catwalk modellen, omdat alle sample kleding voor campagnes en shows in deze maat gemaakt worden. Na dit feit volgt de logica dat alle modellen boven deze maat plus-size heten. That’s all. Het zijn natuurlijk wel modellen en het is hun job om er fabulous uit te zien, dus natuurlijk zie je geen “moddervette zeekoeien” als het gaat om plus-size modellen.

Waarom worden we er zo pissig om?

Natuurlijk begrijp ik waarom mensen zich dit snel persoonlijk aantrekken. Als je zomaar iemand op een verjaardag met maat 42 plus-size noemt, is het logisch dat je een reactie krijgt in de trant van: “Wat wil je daarmee zeggen?!” Sterker nog, als je iemand met een beroep waarin er enigszins vergelijkbare druk op uiterlijk gelegd wordt plus-size noemt, kun je ook nogal een shitstorm verwachten. “Beyoncé is niet plus-size, ze is curvy en fierce!” – ik zie het al gebeuren. En in die situatie zou ik je 150% gelijk geven. Alleen hebben we het hier niet over Beyoncé.

We hebben het hier over een model. Een model dat behalve kleding moeten verkopen, tegenwoordig ook gebombardeerd wordt tot vertegenwoordiger van de maatschappij. Ik vind het goed dat die vertegenwoordiging steeds diverser wordt, en dat we dus steeds meer verschillende body types te zien krijgen in campagnes; dat is ook precies wat het artikel over het model in Calvin Klein campagne probeerde te onderstrepen. Maar simpelweg doordat we zo struikelen over de terminologie die niet in de juiste context gezien wordt, vergeten we te vieren dat we hiermee keiharde progressie maken. Ik zou zeggen: minder moord en brand schreeuwen, meer confetti en glitters gooien. We zijn allemaal anders, en dat is mooi.

Wat we verder nog vergeten

Het punt is ook dat mensen “plus-size” hetzelfde lezen als “dik en lelijk”. Je hebt hierboven al kunnen lezen dat plus-size feitelijk een oordeelloze term is, simpelweg een aanduiding van een groep maten, net als straight-size dat is. We worden toch ook niet boos op de H&M omdat de broek met maat 44 toevallig perfect past? Hoe durven ze jou een maat 44 te noemen? Bedoelen ze nou te zeggen dat je dik geworden bent?! Twee maanden geleden paste je hun maat 42 nog!

Daarnaast draagt ieder lichaam gewicht en maten op een andere manier, het gaat om verhoudingen. Dat slanke model waarvan iedereen vindt dat ze geen plus-size genoemd mag worden, is wel even een flinke 1m80 lang. Natuurlijk, ze is slank en prachtig, maar met haar lengte is het niet raar dat ze maat 42 heeft en dus plus-size is in haar werkveld. En daar is helemaal niets mis mee, zoals je wel kunt zien op de foto’s.

Ex plus-model Coco Kailee verwoord het perfect, als je het mij vraagt:

“It’s so frustrating that people get so up in arms about plus-size models. As an ex plus-model, I hate seeing the whole “this isn’t plus size” and “if she’s plus size, I’m obese” posts. I had plus-size measurements as a teen when I was modeling, but even at a size 14/16 (EU44/46) I didn’t always look it, because of my height and the way that I carried my weight. I would tell people I was a plus-model and they would tear me down, because I didn’t look like what they THOUGHT a plus-model should look like. And it hurt, because I was very proud to be a plus-size model, and to represent one of many sizes that don’t otherwise get the same attention in fashion.

People who do not work in the industry don’t know any better: ‘plus-size’ to them usually translates to ‘fat’ or overweight (…) in their head. People don’t realize that a plus-size model is any model over the size of a straight/fashion size 2/4 (EU32/34). It shouldn’t matter if she’s not hefty or a size 18+; what should matter is that there are finally women popping up in fashion who aren’t a size 0.”

Het enige wat de term plus-size en het feit dat we het tegenwoordig steeds vaker zien betekent, is progressie en diversiteit. Ik zou willen dat we dat allemaal zo konden zien.