Throwback Thursday: toen en nu

TT_01

Gisteravond postte ik op mijn Facebookpagina twee foto’s onder elkaar, beiden van een dame in het gras. Eentje maakte ik in 2009, de ander in 2014. Ik was geïnspireerd geraakt door een artikel op Fstoppers, waar ze van 25 populaire fotografen het oude werk met het recente vergeleken. Wat een verschil! Ik vond het zo leuk om te zien dat ik het niet kon laten er nog wat meer onder elkaar te zetten. Ik postte al eens eerder een Throwback Thursday, van mijn zelfportretten van 2007 tot nu. Groei is iets moois hoor, maar ik kan mezelf soms ook wel vierkant uitlachen om hoe ik destijds gestundeld heb met fotografie, haha! Gelukkig vallen de awkward poses nog wel mee (die laat ik natuurlijk gewoon weg, duh).

Gelukkig heb ik de ledematen die ik in 2009 afgesneden heb, op het model uit 2014 weer teruggevonden. Ook heb ik geleerd wat het kalibreren van je scherm kan doen. Kuch.

TT_02

Ik heb me een tijdje in concertfotografie verdiept. Daar begon ik 2009 mee, en in 2011 had ik dezelfde gitarist nog een keer voor mijn lens. Goed stil blijven staan kon ie nog steeds niet, maar ik had intussen uitgevonden hoe ik kon zorgen dat ik hem scherp in beeld kreeg.

TT_03

Mannelijke modellen fotograferen doe ik tegenwoordig een tikje anders dan in 2010. Al vind ik de linker foto nog steeds wel iets hebben. Danny was toen het eerste ervaren agency model waar ik mee samenwerkte!

TT_04

The same, but different! De bovenste uit 2009 was de allereerste ‘modelshoot’ die ik deed met mijn eerste spiegelreflex: de Canon 450D. Een klassiekertje, dus.

TT_05

En nog eentje uit die allereerste modelshoot naast eentje van nu. Twee indoor portretten naast elkaar ter vergelijking. En zo kan ik nog wel eventjes doorgaan.

Soms ben ik gefrustreerd en denk ik: waarom zit ik nou zo vast, het wordt maar niet beter! Op dat soort momenten is het goed om terug te kijken naar hoe ver je al gekomen bent. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor fotografie, maar voor allerlei dingen waarvan je soms gefrustreerd raakt dat je niet verder lijkt te komen. Je gaat altijd vooruit, ook al is het met kleine, bijna onzichtbare stapjes. Zodra je achterom kijkt, zie je hoe ver je al bent! #tegeltjeswijsheid