Q&A: de antwoorden

qa

Via Instagram had ik mijn volgers gevraagd of ze misschien vragen voor mij hadden voor een Q&A. Die hadden ze wel, dus die ga ik vandaag zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Ik had dus al soort van beloofd dit in een filmpje te doen als een echte joetoeber, maar zoals misschien voorspelbaar is, ben ik toch meer een vrouw van woorden en plaatjes. Dus we doen het gewoon lekker zo.

Wat is jouw levensmotto?

Hier volgt een quote van Oscar Wilde die mijn levensmotto goed omvat:

Never regret thy fall
O Icarus of the fearless flight
For the greatest tragedy of them all
Is never to feel the burning light

Hoe ben je begonnen met fotografie?

Ik denk dat ik hier binnenkort even een aparte blogpost van ga maken! Dat ben ik namelijk al langer van plan, oeps. Bij dezen beloof ik dat ik die snel ga schrijven, want ik krijg de vraag wel vaker.

Wat wilde je vroeger (toen je kind was) graag worden? Ook iets met fotografie of iets anders?

Ik zou laatst naar een themafeestje gaan waarbij het thema was: wat je vroeger later wilde worden. Ik wist het echt niet, dus ik vroeg het aan mijn moeder. Die wist het ook niet precies. “Je wilde toen een tijdje juwelen ontwerpen of zo, totdat je een keer bij een echte juwelier mocht kijken hoe dat allemaal ging, en dat vond je toch allemaal wel veel te moeilijk.” Dus. Super ambitieus, altijd al.

growup


Hoe hoop je dat jouw leven er over 10 jaar uitziet? (kinderen, huis, beroep, man, getrouwd?)

Geen kinderen, leuk huis/appartement samen met mijn vriend (niet mijn man, ik wil niet trouwen). Wellicht geregistreerd partnerschap, maar ik vind trouwen overrated. Daarnaast heb ik tegen die tijd mijn eigen mega fotostudio met mijn logo op de ramen en een ontvangstruimte waar allemaal werk levensgroot aan de muren hangt.

Zou je een video willen maken met fotografie tips?

Ik schrijf denk ik toch liever blogposts (sorry). En daarvan heb ik er al een geschreven, en komen er meer aan!

Wat is je ultieme goal in de fotografie?

Dit vind ik echt een hele moeilijke vraag. Maar ja, eigen schuld, ik vroeg om interessante vragen. Ik hoop eigenlijk vooral dat ik zo blijf doorgroeien en dat ik in samenwerking met andere creatieve en commerciële partijen gave opdrachten mag doen voor mooie merken en bedrijven. En het ultieme doel is dan om daarnaast nog tijd en ruimte te hebben om vrij werk te maken en me daarin te blijven ontwikkelen. Die balans is voor mij denk ik het allerbelangrijkste.

bts

Weet jij hoe fotografen er tegenover staan als je een paar keer wil meelopen? Wil graag eens kijken hoe anderen het doen om daarvan te leren maar ik kan me voorstellen dat het irritant is. Hoe denk jij daarover?

Dat is denk ik per fotograaf erg verschillend. Ikzelf krijg de vraag zo nu en dan, of ik ervoor opensta om iemand mee te nemen als assistent. Tot nu toe heb ik die mensen altijd doorverwezen naar een van mijn workshops, omdat ik van een assistent op de set eigenlijk verwacht dat die een intuïtief verlengstuk van mijzelf is tijdens het shooten, in plaats van iemand die alleen meekijkt en vragen stelt. Daarnaast lijkt een workshop mij voor iemand die iets wil leren veel bruikbaarder, omdat ik dan ook daadwerkelijk tijd heb om dingen uit te leggen en me aan degene aan te passen die iets wil leren.

Heb jij een fotografie opleiding gedaan? Of ben je zelf zo ver gekomen met fotograferen?

Nee, ik heb geen fotografie opleiding gedaan. Ik heb Communicatie & Multimedia Design gestudeerd, waarbij ik in eerste instantie in de veronderstelling was dat er wel iets aan fotografie gedaan werd, maar dat viel tegen. Ik ben er dus altijd zelf mee bezig geweest en ben mezelf blijven ontwikkelen door te proberen, veel samenwerkingen te doen en er gewoonweg heel veel tijd in te stoppen.

Als je creatief vast zit, hoe kom je er weer bovenop?

Zoals ik hierboven al beschreven heb, heb ik heel erg behoefte aan balans tussen opdrachten (om de samenwerker en ondernemer in mij wakker te houden) en vrij werk (om mijn creativiteit gaande te houden en lekker fouten te kunnen maken en dingen te ontdekken). Als ik vast zit, moet ik gewoon IETS maken. En als ik zo weinig inspiratie heb dat ik zelf niet weet wat ik wil maken, zoek ik eerst een team dat met mij iets wil maken. Als ik de juiste mensen bij elkaar heb, gaat creativiteit vanzelf stromen tussen de teamleden en bedenken we samen een gaaf concept wat we dan samen uitwerken.

team

Heb jij nog vragen voor mij? Stel ze hieronder in de reacties!