Ben jij fotogeniek?

7844598

Tja, fotogeniek zijn… Op de foto gaan is super eng, of je het nou gewend bent of niet. Ik sta dan ook liever achter dan voor de camera, daar ben ik safe. Als je op de foto gaat, moet je opeens ‘leuk doen’. Je moet poseren, maar wel zo natuurlijk mogelijk. Maar wat is natuurlijk op een moment dat je zo enorm op jezelf staat te letten?! Je schiet in de lach, weet niet waar je moet kijken en begin maar niet na te denken over waar je je handen moet laten. “Ja sorry, ik ben niet zo fotogeniek!”

Bovenstaande situatie kom ik heel veel tegen als fotograaf. En elke keer weer zal ik zeggen: “Jawel, je bent wel fotogeniek, je weet het alleen zelf nog niet!” Het komt zelfs heel vaak voor dat mensen vooraf aan het boeken van een shoot aan mij vragen: “Maar wat nou als ik het niet kan, ik ben namelijk echt niet fotogeniek!” Daarom bedacht ik me dat ik het beste in een blogpost kan uitleggen hoe ik met zo’n situatie omga. Als je zelf mensen fotografeert of misschien graag eens gefotografeerd zou willen worden maar je durft niet, wellicht helpt dit!

Natuurlijk voel je je eerst nogal ongemakkelijk, en dat mag. Het is niet erg om een paar keer precies je derp-hoofd te trekken als ik op de knop druk. Ik kan gelukkig nog veel vaker drukken, relax! Een fotograaf verwacht echt niet dat je opeens supermodel skills hebt. We lachen er samen om en gaan verder met de shoot. Gaandeweg, als de giechels op raken, zal ik steeds een beetje meer aansturen. En dat zal dan geen opdrachtenreeks zijn waarbij je het gevoel krijgt dat je een potje Twister aan het doen bent (zoals we hebben gezien in mijn blogpost vol met awkward poses), maar simpele dingen als: “Kun je even hierlangs kijken” waarbij ik met mijn hand gebaar, “schouder iets meer naar je kin toe brengen”, “kijk mij eens aan?”.

fotogeniek-4850

Tiffany: links de allereerste foto die ik van haar nam, rechts nadat we al een tijdje bezig waren en ons verplaatst hadden naar de studio. Tiffany is een stoere en vrolijke meid, en wilde graag eens laten vastleggen hoe zij tegenwoordig naar de wereld kijkt: met een vastberaden blik. Maar, daar was ‘ie weer: “op foto’s lukt dat nooit”. Zeg nooit nooit.

Zodra we van elkaar beginnen te begrijpen wat we bedoelen, raak je samen in een soort flow. Het gaat lekker en je durft jezelf te zijn voor de camera. En dat staat, vind ik, het allermooist op foto’s, of je je hand nou zus of zo hebt, en of je haar nou pluist of niet. Het grootste gedeelte van fotogeniek zijn gaat dus niet om of je de juiste pose weet aan te nemen waarin je figuur mooi uitkomt. Daar helpt een fotograaf natuurlijk ook bij, maar dat is bijzaak en heb je zo onder de knie met een beetje hulp. Het gaat mij om de expressie op het gezicht, die valt maar gedeeltelijk aan te sturen. Als het niet echt is, ga je dat zien op de foto. Mijn model moet zich dus oprecht gerustgesteld voelen om te laten zien wie hij of zij is.

Wees dus niet bang als je op de foto moet, praat met de fotograaf en vraag eventueel of hij of zij je wat aanwijzingen kan geven. Niet weten wat je moet doen is stom, en op de foto gaan moet juist leuk zijn. Dus fotografen: vergeet niet je model aan te sturen of, wanneer dat niet nodig is, te blijven zeggen dat ze het goed doen!

Super fabulous!

fantastic