Drie maanden no-buy

Geïnspireerd door Irenka, bedacht ik me dat het voor mij misschien nu een goed moment is voor een no-buy. Dat wil zeggen: voor een bepaalde tijd niks aan ‘zinloze’ dingen kopen. Dingen die je eigenlijk niet echt nodig hebt. Ik heb ze al duizend keren voorbij zien komen bij verschillende bloggers, maar zag voor mezelf het nut nog niet zo in. Ik koop eigenlijk vrij weinig ‘onzin’.

Nu deed ik dat laatst opeens wel; onzin kopen die ik niet echt nodig had. Ik was met mijn moeder wezen shoppen (altijd gevaarlijk), en kocht eigenlijk vooral verzorgingsproducten en wat cosmetica. Iets waar ik normaal gesproken niet echt veel geld aan uitgeef, maar nu schrok ik toch wel eventjes van mijn bankrekening. Samen met de nieuwe sneakers voor de zomer èn en paar hardloopschoenen dat ik kocht, is het een beetje hard gegaan in korte tijd. Niet cool.

Nu heb ik ook een goed doel om voor te sparen: ik heb een tattoo afspraak staan voor 8 augustus. Dat is nog precies drie maanden, en die tijd moet ik dus goed benutten om te sparen. Dit zal namelijk, zoals je misschien al wel had verwacht als je me een beetje kent, geen lullig klein plaatje zijn. Dat gaat me weer een goeie duit kosten – maar ik kan niet wachten! Wat het precies wordt, ga ik nog even niet verklappen. Ha!

Dingen die ik in de komende drie maanden dus niet ga kopen:

– Cosmetica
– Verzorgingsproducten
– Kleding
– Schoenen
– Tassen
– Sieraden
– Hebbedingetjes, woon-accessoires, “goh, da’s ook handig!”-zooi en allerhande andere crap waar ik normaal gesproken wel een excuus voor zou vinden om het in te slaan.

Ik kan gelukkig een heel klein beetje valsspelen, want ik heb deze schatjes nog liggen: een Douglas kaart met een tegoed van €30 en een fashioncheque met een tegoed van €15 euro. Voor de echte noodgevallen en/of aanvallen van koopziekte, hoef ik mijn no-buy dus niet per se te breken. Ook had ik al een Primark-date staan met een vriendin, voor aankomende zaterdag. Daarvoor heb ik besloten dat ik maximaal €50 mag uitgeven, wat ik van tevoren ga pinnen zodat ik mijn pinpassen thuis kan laten. Alsnog kom ik dan waarschijnlijk met vier tassen thuis als ik mensen moet geloven over de Primark (ik ben er nog nooit geweest, ik ben wereldvreemd). Ook cadeautjes zijn een uitzondering, het is immers ook bijna moederdag!

Daarnaast heb ik uitgerekend, dat ik, wanneer ik elke dag €4 spaar, ik sowieso genoeg en waarschijnlijk te veel heb gespaard tegen de tijd dat ik onder de naald mag. Daarom maak ik elke dag €4 over van mijn ene naar mijn andere rekening, en gebruik ik de komende drie maanden alleen mijn ene pinpas om bijvoorbeeld boodschappen te doen.

Ik kan eigenlijk altijd al wel goed sparen, dus ik heb er alle vertrouwen in dat ik ook een no-buy wel zal overleven. De zelfbeheersing heb ik al wel, maar het is misschien interessant om te kijken wat zo’n project doet met mijn besef van geld.

Dus, wie doet er mee? Of zwem jij altijd in het geld?
En doe je al mee met de give away? Scheelt je ook weer 25 euro! Meedoen kan nog t/m woensdag.