Fotograferen en bewerken met je smartphone

Tegenwoordig doen we het allemaal, overal waar we zijn: Instagrammen, Twitpiccen, en de laatste tijd zie ik dat mensen zelfs korte video edits plaatsen met de app Vine. Bij deze apps gaat het eigenlijk vaak vooral om het snel kunnen delen, en eventueel daarvoor nog bewerken door er een filter overheen te gooien. Het probleem daar mee is voor mij, dat ik nogal perfectionistisch ben… Met een filter maak je me wel blij, maar ik zie altijd dat kleine beetje dat ik eigenlijk nog zou willen aanpassen. Met welke apps dat kleine beetje meer kan, heb ik voor jullie uitgezocht.

Apps

Snapseed is een gratis app voor iOS en Android, waarmee je heel veel verschillende bewerk-opties hebt. Behalve voor je smartphone, is het ook nog eens beschikbaar voor je computer die op Windows of Mac OS X draait. Behalve de foto’s op je telefoon, kun je hier dus ook andere foto’s mee bewerken.

Met Snapseed kun je automatisch dingen als kleur en contrast aanpassen (maar zo veel als je zelf wilt toepassen!), maar ook selectief dingen als verzadiging, contrast en helderheid aanpassen. Hiermee heb je dus veel meer controle dan wanneer je slechts één effect kan toepassen die altijd even sterk toegepast wordt. Daarnaast kun je je horizon recht trekken, je kader bijsnijden, je foto verscherpen en je foto zwart wit maken (en daarbij weer dingen als contrast aanpassen).

Er zijn ook verschillende effecten beschikbaar, zoals bijvoorbeeld verschillende vintage effecten of “drama” effecten waarmee je bijvoorbeeld mooie wolkenpartijen dat beetje extra geeft. Tot slot kun je nog een tof kader toevoegen aan je foto, en klaar is kees!

Ik vind de functies van deze app wel erg leuk, maar de interface had beter gekund. Er wordt bij elke functie van tevoren uitgelegd dat je naar boven en beneden moet swipen om verschillende dingen te kunnen doen. Een paar knoppen of pijltjes toevoegen was wat mij betreft wat simpeler geweest.

seperator

Afterglow is een iOS app waar ik de laatste tijd erg fan van geworden ben. Met deze app kun je ook verschillende filters in verschillende sterktes toevoegen, maar ook kun je leuke lomografie effecten toevoegen zoals bijvoorbeeld light leaks en beschadigingen door stof. Wat ik bij Afterglow ook heel leuk vind, is de kaders die je kunt toevoegen. Het zijn niet de standaard “grungy” randjes alsof je een oude foto hebt, maar je kunt ook leuke vormpjes toevoegen waarmee je foto in een cirkel of driehoek geplaatst wordt, of zelfs in de vorm van een hartje. Dit geeft echt een heel ander gevoel aan je foto’s, vind ik.

Als je klaar bent met bewerken kun je een aantal dingen kiezen: delen op Instagram (handig!), Facebook, Twitter of andere apps, opslaan in je foto’s, of versturen via e-mail.

Net als bij Snapseed vind ik het met Afterglow heel fijn dat je een filter of effect kan toevoegen, maar deze daarna nog kun afzwakken of versterken, zodat mijn foto niet opeens meer effect dan foto is – iets waar ik bijvoorbeeld met de Instagram filters weleens tegenaan loop.

seperator

Adobe Photoshop Express is een app waar ik heel nieuwsgierig naar was, omdat ik zelf met mijn werk heel erg veel tijd doorbreng in Photoshop op mijn MacBook, ik zweer echt bij Photoshop CS6. Deze app is behalve voor iOS ook weer beschikbaar voor Android.

Eigenlijk viel hij me nogal tegen, het is echt niet te vergelijken met Photoshop. Je kunt zoals verwacht hele basic dingen wel kunt aanpassen (belichting, uitsnede, helderheid en contrast), maar verder biedt het niet heel veel. De filters die beschikbaar zijn, zoals colorize, sketch en soft focus, zou ik echt nooit gebruiken, niet mooi. De effecten die je met deze app kunt toevoegen vind ik ook niet echt veel soeps. Met “White Glow” verdwijnt het grootste gedeelte van je foto in een overbelichte blob. Niet echt hip.  Nee, ik denk dat ik deze niet zo veel zal gebruiken.

Euh, nee.

seperator

Vignette is een gratis Android app waar ik al eerder over schreef, toen ik zelf nog een Android telefoon had en Instagram nog niet beschikbaar was voor Android. Met deze app kun je net als met Afterglow light leaks toevoegen, alleen heb je hier weer wat minder controle over de sterkte van de effecten. Wel vond ik deze app altijd heel makkelijk te gebruiken, en de effecten blijf ik leuk vinden!

Vergelijk

Als je al een smartphone met camera hebt, en een besturingssysteem waar veel apps voor beschikbaar zijn zoals iOS of Android, dan kun je zo aan de slag. Maar weet je nu nog niet welke smartphone wat voor jou is, kun je deze natuurlijk altijd erg handig smartphones met elkaar vergelijken. Op Beslist.nl kun je bijvoorbeeld sorteren op besturingssysteem, wat erg handig is als je wat apps hebt gezien waarvan je al weet dat je die graag zou willen gaan gebruiken. Veel apps op iOS zijn ook beschikbaar op Android, maar op Symbian bijvoorbeeld veel minder. Als je de apps hierboven dus graag zou willen gebruiken, kun je sorteren op Android en iOS, en natuurlijk de andere dingen die voor jou belangrijk zijn bij het kopen van een smartphone.

Veel plezier en succes!

Gastartikel