Waarom een 50mm lens awesome is

Zelf heb ik ‘m al een hele tijd. Het was de eerste lens die ik naast de kitlens van mijn Canon 450D kocht, en ik heb er nooit spijt van gehad. Ik zie dat veel andere mensen (ook veel bloggers) zijn gezwicht voor het kleine ding, en dat is niet zonder reden. Maar waarom is de Canon EF 50mm f/1.8 II lens nou zo super?


Hij is licht en klein
Zoals je kunt zien is het maar een klein ding, en daarom ook een lichtgewicht. Mijn andere lens (een Canon zoomlens) weegt bijna een kilo, dus dit schatje van 130 gram kan dan echt een verademing zijn om mee te werken, als je camera zelf ook al 800 gram weegt. Je nek zal je dankbaar zijn, er er past nu nog wat in je tas, behalve alleen je camera!

Creatiever fotograferen
In het begin is het even wennen, je kunt met deze lens namelijk niet zoomen. Het is een lens met een vast brandpunt, dus moet je je benen gebruiken als zoom. Hierdoor denk je vaak wel beter na over wat je allemaal in je kader wilt en wat niet. Beperkingen zijn vaak verrijkingen.

Het beeld “klopt”
Het 50mm brandpunt komt heel dichtbij wat wij met onze ogen ook zien, alleen als je aan het fotograferen bent is dit beeld natuurlijk afgekaderd. Hierdoor voelt het heel natuurlijk aan om naar een foto te kijken die met een 50mm lens genomen is, het is voor ons gevoel een rustig en “kloppend” beeld. Een 35mm lens bijvoorbeeld (iets verder uitgezoomd), laat aan de randen net iets meer zien, wat ook leuk kan zijn, maar wat minder natuurlijk en rustig oogt.

Veelzijdig
Je kunt er alle kanten mee uit. Landschappen, portretten, details – als je 1 lens mee moest nemen, zou de 50mm een prima keus zijn. Niet te veel groothoek, niet te veel tele, maar gewoon precies goed.

Bokeh!
Ik denk dat dit voor mij wel de voornaamste reden was om de 50mm te kopen: beautiful bokeh. Bokeh is de onscherpte in een foto, en bij een 50mm lens die een groot diafragma heeft (grote opening voor het licht), krijg je erg snel mooie bokeh. De foto hierboven heb ik gemaakt met mijn zoomlens op f/2.8, waarbij ook al mooie lampjes-bokeh te zien is!

Prijs
Als zo’n lens dan al zo geweldig is, is het super duper mega awesome geweldig als hij ook nog eens heel erg goedkoop is. Het grootste gedeelte van deze lens bestaat uit plastic, wat hem wat kwetsbaarder maakt (die van mij is al een keer stuk gegaan, oeps), maar ook heel goedkoop. Voor ongeveer 90 euro heb je er al een, en als je kijkt naar prijs/kwaliteit verhouding is dit echt ongelooflijk goedkoop.

De meeste van deze punten komen ook terug in het filmpje van DigitalRev over dit lensje, en daar kun je de lens ook in actie zien. Als je van fotograferen houdt zou ik hun YouTube kanaal zeker in de gaten houden. Toevallig heb ik mijn 50mm lens ook bij de eBay shop van DigitalRev gekocht, toen zelfs maar voor 80 euro en gratis verzending (vanuit HongKong)!

Wat is jouw favoriete lens, en waarom?