Ik wil een piercing, en nu?

Nou, dan wandel je toch gewoon naar de eerste de beste piercingshop? Die lui weten heus wel wat ze doen en geven je gewoon goed advies, ze werken immers in een piercingshop…

Je zou denken dat je daar vanuit kunt gaan. Helaas is het niet zo’n feest, en zul je dus, voordat je naar een piercingshop huppelt, eerst wat onderzoek moeten doen (als je lichaam je lief is). In deze blogpost zal ik je uitleggen wat je volgens mij het beste kunt doen voordat je jezelf laat lekprikken. Ik schreef ook al eerder over waarom het uit den boze is om je gaatjes met een piercing gun te laten schieten.

Piercingsieraden in de vitrine bij Paradigm Bodyart in Arnhem.

1) Zoek uit wat voor soort piercing de piercing is die jij graag zou willen.

Nu denk je misschien: Hoezo? Een piercing is toch een piercing? Een gat in je lichaam waar je een sieraad doorheen draagt? Maar als je bijvoorbeeld kijkt naar een paar gangbare piercings, zoals een helix piercing (bovenin de rand van je oor) of een navelpiercing. Dit zijn in vergelijking met bijvoorbeeld een gewone piercing in je oorlel vrij lastige piercings.

Een helix piercing is namelijk een kraakbeen piercing, waar normaal gesproken een vrij lange genezingstijd voor staat (ongeveer 3 tot 9 maanden, maar meestal langer). Een navelpiercing is in principe een surface piercing (letterlijk een piercing in de oppervlakte van je huid), wat betekent dat hij een grotere kans op uitgroeien heeft dan een ander soort piercing.
Tip:
Kijk even rond op PiercingWiki.nl, hier staat veel informatie over bijna alle piercings.

2) Onderzoek de risico’s van de piercing die jij in gedachten hebt.

Ja, ook als een piercing helemaal goed gezet wordt door iemand die er verstand van heeft, heb je het risico dat er bepaalde dingen niet helemaal goed gaan. Zoals ik hierboven ook noemde, kan een piercing eventueel gaan uitgroeien. Zoek uit waaraan je dit kunt herkennen en wat je eraan kunt doen om dit te voorkomen. Ook is het goed om te weten wat je moet doen als het al gebeurt (in dit geval: direct eruit halen om zo min mogelijk littekenweefsel over te houden).

Een ander voorbeeld: de helix piercing, en ook alle andere soorten kraakbeen piercings, zijn erg lastig met de genezing. Je kunt last krijgen van vochtbultjes, ongeacht of je je piercing goed verzorgt. Zo zijn er per piercing verschillende dingen die tijdens de genezingsperiode kunnen ontstaan. Bekijk welke risico’s het zijn voor de piercing die jij wilt, en onderzoek wat je in dat geval het beste kunt doen.

3) Zoek uit welke piercingshop de beste keuze is voor jou.

Niet elke piercingshop is goed in wat ze doen, helaas. Gelukkig is er op internet genoeg te vinden over verschillende piercingshops in Nederland en België. Er is bijvoorbeeld op het Piercing Forum een overzicht van shops, waarin je kunt doorklikken naar de topics waar men hun ervaringen met deze shops deelt. Het kan zijn dat jij een piercing wilt, waar een bepaalde piercer in Nederland in gespecialiseerd is. Dan kun je natuurlijk beter voor de beste gaan. Ook dat kun je waarschijnlijk terug vinden op het forum, en anders kun je het altijd even vragen!

4) Zoek uit hoe je op de beste manier de nazorg van je piercing kunt aanpakken.

Dit is ook per piercing verschillend, maar vaak is het toch wel zo dat je het zo veel mogelijk moet laten (blijf er dus vooral af met je vingers, hoe moeilijk het ook is om niet te pulken…), en onder de douche moet afspoelen met lauw water. Ook wordt daarnaast vaak gebruik gemaakt van zeezoutoplossing om je piercing af en toe in te laten weken, maar ik persoonlijk doe dit alleen bij lichte irritatie. Maar, de nazorg is dus bij elke piercing anders, dus zoek het goed uit.

Neem het ook niet zomaar van je piercer aan als hij je een ander advies geeft, als een piercer je bijvoorbeeld zegt om een alcohol houdende vloeistof (bijvoorbeeld Sterilon) op je piercing te gebruiken, niet doen! Dit soort dingen zijn veel te agressief en vertragen het genezingsproces alleen. Als je bij stap 3 goed je best hebt gedaan, zal het ook wel meevallen met vreemde adviezen, natuurlijk. Maar het is goed je te beseffen dat je niet alles van een piercer hoeft aan te nemen omdat hij nu eenmaal de piercer is.

Het is best een lang verhaal geworden, en je kunt natuurlijk nog veel meer onderzoek doen voordat je een piercing laat zetten. Ik denk dat dit wel ongeveer het minste is wat je kunt doen. Het lijkt je misschien overdreven, maar ik vind echt dat er te weinig bekend is over dit onderwerp, het zou eigenlijk normaal zijn dat iedereen het met deze ernst bekijkt. Het is immers wel je lichaam, daar heb je er maar eentje van!

Heb jij piercings, of denk je eraan er een te zetten?