Gaatjes laten schieten…

Ik ga niet liegen, ik had ze ook. Geschoten oorbelgaatjes. Ja, nou en? Je vraagt je misschien af wat ik daar in godsnaam op aan te merken heb. Nou, best wel veel. Veel mensen weten het niet, maar het is veel beter om wat voor extra lichaamsgaten dan ook te laten piercen en ze niet te laten schieten. Maar wat scheelt er dan allemaal aan?


Wat gebeurt er precies als je een gaatje laat schieten met een piercing gun?
Wat je in principe doet als je een gaatje laat schieten, is een relatief bot voorwerp (een zweerknopje) door het (gelukkig vrij vergevende) weefsel van je oorlel heen forceren. Het weefsel scheurt, waardoor er een gaatje ontstaat. Klinkt best pijnlijk ja… Als je het filmpje hieronder bekijkt begrijp je het meteen (don’t worry, er wordt niemand geprikt in het filmpje).

Hygiëne
Behalve dat de oorbelletjes met geweld je oor in geduwd worden, is het ergste van gaatjes laten schieten nog wel de factor hygiëne. Dezelfde ‘gun’ wordt oneindig vaak gebruikt, en het ding wordt alleen gedesinfecteerd, vaak met een alcohol doekje. Desinfecteren is niet hetzelfde als steriliseren – bij desinfectie worden niet alle bacteriën gedood, wat betekent dat bepaalde ziekteverwekkers van bijvoorbeeld AIDS en Hepatitis in principe zouden kunnen overleven. Niet zo best. Het risico is misschien niet groot, maar waarom zou je ook maar een klein risico lopen?

Geen gecertificeerd personeel
Wanneer je je gaatjes bij een bijouterie of juwelier laat schieten, word je waarschijnlijk geholpen door een dame of meneer die geen idee van anatomie heeft, misschien zelfs geen goede EHBO kan toepassen, en alcohol doekjes schoon genoeg vindt. Een piercer moet minstens een jaar ervaring opdoen, cursussen volgen over anatomie, piercen en hygiënisch werken voordat hij ook maar iets ‘in het echt’ mag gaan doen. Dat is niet voor niks.

Adviezen voor nazorg
De adviezen voor nazorg zijn bij juweliers echt om te janken zo verkeerd. Er wordt vaak verteld dat je elke dag aan je oorbel moet draaien en er sterilon op moet doen. Nooooo! Draaien zorgt ervoor dat je de wond geen kans krijgt om te helen, omdat je het korstje weer open wrikt, wat net zoals de geforceerde manier van piercen zorgt voor meer littekenweefsel. Sterilon is een te agressief middel en dood ook de bacteriën die juist nodig zijn voor het genezingsproces. Not good!

Dus, wat nu?
Ik zeg nu natuurlijk niet dat je een verschrikkelijk of dom persoon bent als je je gaatjes hebt laten schieten of dat alsnog wilt doen. Je kunt voor jezelf bepalen of je de risico’s wilt nemen of niet, aangezien het ook gewoon heel vaak goed gaat. Met kraakbeen piercings heb je wel meer risico’s dat er iets fout gaat, dat zou ik wel echt sterk afraden om te laten schieten. Kraakbeen dat splijt doordat je er een oorbel doorheen forceert kan zo naar gaan ontsteken dat je er een bloemkooloor (google dat maar gewoon niet) van kunt krijgen.

Ik heb de meeste informatie uit dit topic van piercingforum.nl. Daar kun je er nog veel meer over lezen, ik heb namelijk nog lang niet alles genoemd, maar anders hou ik niet meer op, dat willen jullie niet denk ik. Haha.